• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Regeringen ska hjälpa kommuner att flytta skrotbilar – hyllas av Sollefteås kommunalråd: ”Behovet är stort”

Uppdaterad
Publicerad

Att skrotbilar lämnas och blir stående är ett stort problem i många kommuner.

Nu har regeringen beslutat om ett bidrag som ska hjälpa kommunerna att flytta vraken.

5 000  kronor per skrotbil.

Så mycket kommer en kommun maximalt att kunna få av regeringen i bidrag från och med september i år.

Regeringen har nämligen beslutat om ett bidrag som ska hjälpa kommuner att flytta fordonsvrak. Att många skrotbilar blir stående är ett problem i många kommuner. SVT Västernorrland har tidigare rapporterat om att skrotbilar varit ett särskilt stort problem i Sollefteå kommun, där kommunen så sent som i januari berättade att ett krafttag för att få bort bilarna skulle tas.

Problemet har växt de senaste åren

Regeringens beslut om bidrag är nu något som glädjer Sollefteås kommunalråd Johan Andersson (C).

– Behovet är stort och skrotbilsproblemet har växt de senaste åren, så det här är en bra möjlighet för oss att komma åt det, säger han.

Bidraget kommer att administreras av Naturvårdsverket.

– Bidraget ska möjliggöra att fler kommuner kan skrota fordonsvrak för att minska riskerna för skada på miljön och för att omhänderta värdefulla metaller i linje med utgångspunkterna i den cirkulära ekonomin, säger miljö- och klimatminister Per Bolund i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.