• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Bilden är ett montage. Till vänster syns reportern Anna Beijron och till höger är en genrebild av en äldre person som ligger i en säng.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reporter Anna Beijron om bristerna i äldreomsorgen. Hör av dig till oss med tankar och tips och dina erfarenheter från äldreomsorgen. Kontaktuppgifter i videon. Foto: SVT

Reporter Anna Beijron: ”Hade kunnat vara min mamma eller pappa”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

I höstas började vi titta närmare på äldreomsorgen i länets kommuner. Vi hittade avvikelser i Kramfors som bland annat avslöjade att en anställd kastat bollar på en boende och ritat hakkors på en äldre. När vi nu tittar närmare på Sundsvalls kommun framkommer flera hygienbrister som drabbat bland annat äldre dementa.

Anna Beijron

reporter

Det hade kunnat vara min mamma eller pappa jag läser om i avvikelserapporterna. Eller din.

En syster, morfar, farmor eller make.

Brister i äldreomsorgen i Sundsvall

Som haft intorkad avföring som behöver skrubbas bort. Som varit oförmögen att sköta sig själv och därmed beroende av andra. Som försökt larma hela natten, utan att någon kommer. Som känt sig kränkt och ledsen.

Självständiga, starka människor. Som bara helt naturligt blivit äldre och tappat förmågan att sköta allt själv.

När tanken slår mig blir jag alldeles kall och svettig på samma gång. 

Det hade kunnat vara vem som helst. Det kommer nära.

Skuldkänslor

Skulle jag känna skuld för att jag inte kunnat skydda dem? Förmodligen. Men det är inte rimligt. Det enda rimliga är att den som är ansvarig enligt lagen tar det fulla ansvaret.

I det här fallet kommunen, det står i Socialtjänstlagen.

Bristande bemanning och kompetens

I Sundsvalls kommun har man, som på många andra håll, problem med bemanningen inom äldreomsorgen. Det får konsekvenser på flertalet äldreboenden, både allvarliga tillbud och mindre incidenter.

Det finns utmaningar i alla organisationer. Men är det inte rimligt att sträva efter en nolltolerans?

Att äldre inte ska känna sig kränkta, bortglömda och få trycksår för att omvårdnaden brister.

Då måste det finnas resurser och kompetens. Skyddsnät. Teamwork. System som fungerar. Det är ytterst politikernas ansvar. Häromdagen framkom också att kommunen missat att utreda allvarliga missförhållanden i åtta år. Det finns en risk att det som kunnat undvikas därmed fått fortsätta.

Tacksamhet över en hjälpande hand

I en av avvikelserna framgår också den äldres tacksamhet när denne till slut får hjälp med dusch och få bort intorkat bajs från ”fulla ändan/underlivet”:

”XX är väldigt glad, tacksam både före, under tiden och efteråt”

Tänk så värdefullt det är för en människa att bli sedd, omhändertagen och rättvist behandlad.

Socialtjänstlagen

”Varje kommun svarar för socialtjänsten inom sitt område, och har det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver.” Socialtjänstlag (2001:453) 2 kap 1 § 

”Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande.” Socialtjänstlag (2001:453) 5 kap 4 §

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brister i äldreomsorgen i Sundsvall

Mer i ämnet