Foto: SVT / arkiv

Röster på vår chatt: ”Skandal är bara förnamnet”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns många synpunkter på hur sjukvården i Sverige och i Västernorrland fungerar i dag. Det blev tydligt i vår chatt på ämnet under fredagen. Här är ett axplock.

Flera av dem som delade med sig av sina upplevelser hade egna svåra erfarenheter av hur brister i vårdkedjan kan få förödande konsekvenser. Som Svante till exempel:

”Beställde ambulans på order av rådgivningen till frun. Klockan två på dagen ambulansen kom klockan 8 på kvällen efter en andra påringning ! Sådags var det försent då hon fått en stroke och var medvetslös, ambulanspersonalen orkade inte lyfta båren utan grannar längs gatan fick tillkallas. SKANDAL är bara förnamnet ! Behöver jag säga att hon dog med svåra hjärnskador?”

”Bit ihop!”

Andra berättade också om negativa erfarenheter, om än inte lika allvarliga:

”Låg en timme på is och snö i väntan på ambulans när jag hade skadat benet riktigt illa. Var nära att förlora medvetandet...sjuksköterskan sa åt mig ”Bit ihop. Det gör ont att luxera knäskålen”, skriver Therese.

”Jobbar i Västernorrland och har dubbelt boende, är skriven på annan ort. Fick lunginflammation för drygt ett år sedan, sökte akut på vårdcentral i VN. Fick ingen tid till läkare utan fick besked av sköterska att jag skulle sätta mig på tåget ner till södra Sverige ’där du hör hemma’. Hade 39 graders feber”, berättar AnnMarie.

”Vi är pressade”

Personal inom sjukvården gav också lägerapporter i vår chatt:

”Jag tror inte att allmänheten förstår vilket pressat läge Sundsvalls sjukhus har. Vi har ett komplett sjukhus i Örnsköldsvik där det ofta finns lediga platser. Ändå ska alla patienter skickas till Sundsvall och vårdas där under ofta långa vårdtider.

Samarbeten mellan sjukhuset och kommunerna fungerar otroligt dåligt. Skräckexempel på patienter som blivit kvar på sjukhuset i flera veckor för att kommunen inte kan hitta platser åt dom på särskilda boenden eller bevilja tillräckliga insatser i hemmet”, skriver signaturen ”Anonym sjukvårdspersonal”.

”Inte patientsäkert”

”Vi vårdar våra patienter i korridoren. 4 överbeläggningar 21.00 på kvällen och telefonen ringer att två till är på väg in. Vad gör man? Såklart ingen vill behöva bli förflyttad till ett annat sjukhus, speciellt inte mitt i natten. Men det är varken patientsäkert eller rättvist mot personalen med denna korridorvård som pågått nu”, menar signaturen ”En av alla sjuksköterskor som går på knäna”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer