Region Västernorrland ger en uppdaterad bild av coronaläget under onsdagseftermiddagen. Foto: Arkivbild.

Så är coronaläget i Västernorrland – regionen höll presskonferens

Uppdaterad
Publicerad

Hur är coronaläget i Västernorrland onsdag den 5 maj? SVT direktsände regionens presskonferens.

Vaccinsamordnaren Karin Sellgren fick frågan om varför Västernorrland inte startar vaccineringen av fas 4 som t ex region Stockholm gör. Svaret blev att regionen följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning.

– Vi släpper på nya grupper när vi ser att tiderna inte bokas upp. Hittills har vi bra efterfrågan på våra vaccinationstider i fas 3 som vi vaccinerar nu. Så vi har inte haft något behov av att gå vidare till fas 4 eftersom våra tider bokas upp, sa Karin Sellgren.

Coronaviruset i Västernorrland

Medverkade på presskonferensen gjorde Hans Boman, smittskyddsläkare, Karin Sellgren, vaccinationssamordnare covid-19, Anders Setterqvist, länsverksamhetschef operation och intensivvård samt Ylva Drevstad, områdesdirektör för närsjukvårdsområde södra.

Här kan du se regionens presskonferens i efterhand.

Vi uppdaterar snart denna artikel med video.

Fas 3 och 4 för vaccination

Den tredje fasen omfattar följande riskgrupper:

  • Personer i åldern 60–64 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 (enligt lista nedan).
  • Personer i åldern 60–64 år.
  • Personer i åldern 18–59 år, inklusive gravida, med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 (enligt lista nedan) samt gravida som är över 35 år eller har ett BMI över 30.
  • Personer med ett tillstånd som innebär svårigheter att följa råden om smittskyddande åtgärder. Detta gäller personer i åldern 18–59 år som har en demenssjukdom eller en kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning. Det gäller även personer som lever i socialt utsatta situationer.

Fas 4 gäller resten av befolkningen mellan 18-59.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet