Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska samhället komma tillrätta skolfrånvaron? Experterna Lena Ivarsson och Ingela Åhslund, ger sin sin syn på problemet i klippet. Foto: SVT/Anna Beijron

Experterna vid Mittuniversitetet om skolfrånvaron: ”Måste titta på alla nivåer”

Uppdaterad
Publicerad

Mänskligt lidande och stora kostnader för samhället, det är effekterna om man inte kommer tillrätta med stor och omfattande skolfrånvaro hos enskilda elever.

Lena Ivarsson och Ingela Åhslund, som jobbar på institutionen för utbildningsvetenskap på Mittuniversitetet i Sundsvall, ger sin syn på problemet i klippet.

Om man ska få rätsida på problematiken kring skolfrånvaro måste man rikta sökljuset mot strukturerna i skolan, säger Ingela Åhslund som är adjunkt och speciallärare och som forskat kring problematisk skolfrånvaro.

– Jag upplever att det här eskalerar, säger Ingela Åhslund.

Ökad elevfrånvaro i Västernorrland

”Prata om det”

Hennes kollega, Lena Ivarsson, som är lektor i pedagogik på Mittuniversitetet lyfter vikten av att prata om ett växande problem i vårt samhälle.

– Det finns inte någon riktig statistik men vi måste prata om det här och ska inte smyga med det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ökad elevfrånvaro i Västernorrland

Mer i ämnet