Föräldrar i Sundsvall startade diskussionsgrupp för hemmasittare: ”Nästan explosionsartad ökning”

Uppdaterad
Publicerad

Det startade med ett behov av att hitta andra med liknande erfarenheter. Nu har diskussiongruppen växt och initiativtagarna ska nu träffa ansvariga politiker i Sundsvall för att berätta om sina tankar.  

– Vi möter många desperata föräldrar där barnen inte får rätt hjälp från skolan, säger Sara Fastesson.

Med egna erfarenheter av problemet startade Sundsvallsbon Sara Fastesson, och en annan mamma, gruppen hemmasittare på Facebook. Det var drygt sju år sedan och medlemsantalet har på senare tid växt snabbt.

– Det är skräckhistorier och man blir illa till mods. Intresset har växt och vi får hela tiden nya medlemmar.

Ökad elevfrånvaro i Västernorrland

I gruppen finns både föräldrar och elever som är, eller har varit, hemmasittare.

Möte med politikerna

På fredag den 5 augusti har skaparna av gruppen ett möte inbokat med ansvariga politiker i Sundsvalls kommun.

– Vi ska berätta vad vi möter. Vi hoppas att någon vågar se till att man går ut i skolorna och pratar om det här, och att det inte är en skam att vara hemmasittare. Det kan bero på så mycket, säger Sara Fastesson.

På mötet ska man träffa kommunstyrelsens ordförande, ordförande i barn-  och utbildningsnämnden och ordförande i individ- och arbetsmarknadsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ökad elevfrånvaro i Västernorrland

Mer i ämnet