Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalenas son har haft problematisk skolfrånvaro i tre års tid. ”Man känner sig maktlös”, säger hon. Foto: SVT

Förälder i Sundsvall om att närvaroteam lagts ner: ”Blivit dubbelt så svårt för de här eleverna”

Uppdaterad
Publicerad

Magdalenas son har inte gått regelbundet i skolan på tre år. Nu efterlyser hon mer resurser till barn som har omfattande skolfrånvaro. 

– Det blir dubbelt så svårt för de här eleverna, när det är köer på BUP och dessutom läggs närvaroteamet och resursskolorna ner, säger Magdalena.

Sonen som är 13 fick allt svårare att gå in på skolan. Begåvningsmässigt har han inga svårigheter.

Skolan har försökt att anpassa undervisningen och kommunens närvaroteam fanns med och stöttade. För ett och ett halvt år sedan fick sonen diagnosen adhd.

Valet 2022 Västernorrland

– Anpassningar har gjorts på skolan. Närvaroteamet hade stor erfarenhet och hade jobbat med det här i många år. Men anpassningarna i skolan är inte tillräckliga för vår son. Skolan säger att de har gjort allt de kan. Vad ska jag som förälder göra om inte heller resursskolor finns?

Närvaroteamet las ned

Men under 2021 beslutade politikerna i Sundsvall att närvaroteamet skulle läggas ned. Teamet var en stödfunktion till alla skolor i kommunen och uppdraget var att tillsammans med elev, familj och skola hitta nya perspektiv för att få eleven tillbaka till skolan.

– Nu ligger allt ansvar på varje enskild skola. Från politisk håll vill man att kompetensen ska finnas på varje skola. Men jag är rädd att kompetensen utarmas.

Förälder blir koordinator

Hon menar också att samordningen mellan olika instanser, som socialtjänst, skola och barn- och ungdomspsykiatri brister. Därmed läggs stort ansvar på föräldrarna för att saker inte ska hamna ”mellan stolarna”. I vissa kommuner finns särskilda koordinatorer, men inte i Sundsvall.

– Vi föräldrar ska hålla i alla trådar, ringa och samordna och få ihop allting. Föräldern blir som en koordinator.

Hon tycker också att man borde diskutera behovet av resursskolor. En resursskola är en skola för elever som inte kan delta i ordinarie undervisning. I Västernorrland finns bara en sådan skola och den finns i Örnsköldsvik. Men Ånge planerar att öppna en nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Västernorrland

Mer i ämnet