Dammluckan vid kraftverket i Tunsjön har saboterats genom att någon skruvat bort slangar till hydrauliken. Foto: Lars Johansson

Sabotage mot kraftverksdamm i Ångermanland

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen upptäcktes att någon stängt en dammlucka vid kraftverket i Tunsjön, mellan Sollefteå och Bollstabruk. Tilltaget kunde ha fått allvarliga konsekvenser säger den driftansvarige på kraftverket.

– När jag kom i går eftermiddag var ett räcke borta och då såg jag att luckan var stängd. Någon hade skruvat bort slangarna till hydraulcylindern som håller upp luckan, berättar Lars Johansson, driftansvarig på företaget Elpatron Sverige AB som äger kraftverket.

Luckan hade alltså stängts av någon utomstående. Det här upptäcktes vid 16-tiden på onsdagen.

Tidigare under dagen fyllde kraftverksbolaget 2000 liter i sekunden i Tunsjön och det var när man skulle se till dammen under eftermiddagen som sabotaget upptäcktes.

”Nära katastrof”

– Man blir ju jättearg. De förstår ju inte vad de kan ställa till med. Stänger man en dammlucka kan det rinna över och då kan det bli nästan en katastrof.

Lars Johansson, driftansvarig på Elpatron var den som upptäckte sabotaget Foto: privat

Om vattnet hade fått fortsätta stiga hade det svämmat över nere i Källsjön och vidare ner mot Sollefteå, säger Lars Johansson och understryker att det inte är någon tvekan om att det är ett sabotage. Skruven som slangen är fäst i kan inte lossna av sig själv, förklarar han.

Vad tror du ligger bakom?

– Jag vet inte. Det har förekommit de som tycker att nivån har varit både för hög och för låg. De har ringt och klagat, men de flesta är väldigt nöjda. Vi har ingen aning om vem som gjort det.

Har polisanmält

Händelsen är polisanmäld och rubriceras som skadegörelse.

Bolaget Elpatron Sverige AB äger fyra kraftverk i Ångermanland, och har tidigare råkat ut för sabotage. För ett antal år sedan hade någon stängt en dammlucka i Knäsjön.

Kan bli kameraövervakning

Nu överväger man kameraövervakning.

– Det skulle kunna avskräcka från sådana här tilltag, säger Lars Johansson.

Tunsjön är tre kvadratkilometer stor och det innebär att sex miljoner kubikmeter vatten hade kunnat forsa nedströms om felet på luckan inte upptäckts, enligt bolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.