• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Sara från Matfors i Kaliforniens skogsbrand

Sara Skoglund från Matfors befinner sig just nu i Kaliforninen i närheten av den stora skogsbrand som bekämpas av 8.000 brandmän.
– Vi har packat väskorna, när som helst kan vi evakueras, säger hon.

På fredag ska Sara Skoglunds bonusbror gifta sig i Sacramento, Kalifornien, USA. Hela familjen från både Sverige och USA är samlad men nu är det högst osäkert om det blir något bröllop.

Just nu härjar en enorm skogsbrand på över 70.000 hektar. 300 människor saknas och 30-talet har rapporterats döda.

Nyheterna dygnet runt

– Vi sitter hemma och väntar på besked. Vi kollar nyheterna dygnet runt. Det är tre countys som brinner och det närmaste ligger bara någon kilometer bort, berättar hon på en knagglig telefonuppkoppling.

– Vi ser inte själva branden men himlen är rökfylld och det regnar aska ned på tomten.

Passet packat

Väskorna är packade men så länge har något besked om en eventuell evakuering kommit.
– Men vindarna väntas öka och elden kommer att sprida sig. Vi håller tummarna om att det inte kommer åt vårt håll men passen och annat har vi redo för risken är stor att det kommer att bli så.

”Det är nära nu”

Sara medger att hon är orolig:
– Ja, det är jag. Vi som svenskar är inte vana vid sånt här. Min bror som bor här kanske är litet mer van. Men det känns att det är nära nu. Vi skulle kanske helst ha velat åka härifrån men vi väntar på besked från myndigheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränderna i norra Kalifornien

Mer i ämnet