Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Några testar sig för att veta att de kan gå ut och festa. Hör när Hans Boman, smittskyddsläkare ryter ifrån. Foto: SVT

Självtester för covid-19 slängs bort i Regon Västernorrland utan analys

Uppdaterad
Publicerad

De senaste två veckorna har närmare 800 självtester av covid-19 kastats bort utan att ha analyserats, uppger Region Västernorrland.

– Det är väldigt illa. Ansvarslöst tycker jag, säger smittskyddsläkare Hans Boman i klippet här.

I den siffran ingår både test som hämtats ut men aldrig lämnats in för analys, och test som bokats men aldrig hämtats ut.

Det betyder att personer i stort behov av test riskerar att bli utan, eftersom efterfrågan är större än tillgången.

– Det är viktigt att du bara bokar ett självtest om du är sjuk och det är jätteviktigt att du avbokar ditt test om du får förhinder eller tillfrisknar, säger Karin Sellgren som är projektledare för provtagning i Region Västernorrland i ett pressmeddelande.

”Ska räcka till så många som möjligt”

– Vi har en begränsad tillgång på självtester för covid-19 så därför måste vi tillsammans hjälpas åt att se till att de räcker till så många som möjligt, säger Karin Sellgren.

Under vecka 45 lämnades inte 497 av totalt 2751 utlämnade tester – det vill säga hela 18 procent eller nästan vart femte test – tillbaka för analys. Förra veckan var det 302 av 3503 tester, alltså nio procent, som inte lämnades tillbaka.

Detta gäller för egenprovtagning av covid-19

Visa
  • Boka självtest om du har haft ihållande symtom för covid-19 i 24 timmar.
  • Testet går inte att spara till ett senare tillfälle. Ett uthämtat test behöver lämnas åter inom 90 minuter och är därefter förbrukat. Det går alltså inte att hämta ut ett test i förebyggande syfte.
  • Du kan inte använda provsvaret från ett självtest som ett reseintyg. Region Västernorrland testar bara personer med symtom och om du är sjuk ska du stanna hemma. Du som är frisk och ska resa utomlands kan kontakta ett företag som erbjuder testning och reseintyg.

Källa: Region Västernorrland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet