Skogskador för halv miljard

Uppdaterad
Publicerad

Skadorna efter stormen Hilde är betydligt större än väntat. Ovädret i mitten av november fällde 3,5 miljoner kubikmeter skog och orsakade skador för en halv miljard, uppger skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsens sammanställning av skadorna blev klar på tisdagen och enligt styrelsens skogsskötselspecialist Claes Fries är det ett stråk rakt genom mellersta Norrland som fått svåra skador. Stråket går längs norra Jämtland och norra Ångermanland, men de svåraste skadorna finns i södra Västerbotten.

– Vi har kunnat se skador i paritet med annandagsstormen Dagmar för några år sedan. Men till skillnad från Dagmar som berörde ett större område har Hilde orsakat stora skador i ett mer begränsat område, säger Claes Fries.

Stormen Hilde

Förlorade pengar

Totalt har 3,5 miljoner kubikmeter blåst omkull. Skogsvärdet uppgår till 1,5 miljard varav en halv miljard är att betrakta som förlorade pengar.

– Det rör sig om kostnader för att ta hand om den stormfällda skogen men också för utebliven tillväxt, säger Claes Fries.

Vid annandagsstormen Dagmar under julhelgen 2011 blåste 4,5 miljoner kubikmeter skog omkull.

För skogsägarna väntar nu ett omfattande röjningsarbete. Risken för insektsangrepp av granbarkborre och märgborre är stor om den skadade skogen inte tas om hand.

60 gånger Töva

SCA är områdets största enskilda skogsägare och har drabbats hårt av skador. Nu mobiliserar företaget sina resurser till norra ländelarna och Västerbotten. Målet är att det stormskadade virket ska vara bärgat till i sommar. Företaget har också haft kontakt med privata skogsägare som vill ha hjälp.

– Så långt möjligt kommer vi att hjälpa till med röjningsarbetet och köpa in stormskadad skog. Vi bedömer satt vi har tillräckligt med resurser, säger Henrik Sakari, försörjningschef vid SCA Skog.

Det rör sig om stora mängder timmer som ska bärgas. SCA:s stora virkesterminal, Tövaterminalen utanför Sundsvall har just nu 60 000 kubikmeter i lager. Hilde fällde 60 gånger så mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Hilde

Mer i ämnet