Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagen larmades räddningstjänst till en skogsbrand utanför Härnösand. Foto: Örjan Leek

Skogsbrand utanför Härnösand – mer än en hektar brinner

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen larmades räddningstjänst till en skogsbrand kring Utansjö och Vålånger, utanför Härnösand.

– Det är en yta som brunnit där och det sprider sig fortfarande, sade Thomas Åslin, vakthavande befäl vid räddningstjänsten, vid 13.30-tiden.

Larmet inkom vid 12.50 under onsdagen och enligt räddningstjänst rörde det sig om en yta på ungefär en och en halv hektar. Vid 14.30-tiden meddelade räddningstjänst att de tagit hjälp av MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det fanns risk att branden kunde sprida sig in mot skogen och räddningstjänst arbetade för att omringa branden för att förhindra det. Vid 18-tiden fortsatte räddningstjänsten arbeta med hjälp av brandflyg som funnits på platsen sedan 16-tiden.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

”Avtagande brand”

– Vi släpper vatten där över branden och framför allt i skogskanten så att det inte ska få fäste där. Det ser bra ut, det är en avtagande brand, säger Thomas Åslin.

Enligt prognosen skulle räddningstjänsten vara kvar på platsen till åtminstone 20-21-tiden under kvällen.

– Vi tror och hoppas att vi kan, inom 1-1,5 timme, lämna över till markägaren för efterbevakning. Så att de ser till att det är lugnt över natten, säger Thomas Åslin, vid 19.30-tiden.

I videon kan du se bilder från branden som härjar i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet