Mordet begicks i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Skönsmon i Sundsvall i november i fjol. Foto: SVT / arkiv

Dömda – men inte för mord

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av de åtalade för mordet på en man i 30-årsåldern på Skönsmon i Sundsvall i höstas döms till fängelse – men inte för mord.

En av männen, en 22-åring, får sex års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. De andra tre får fängelse mellan två och ett halvt år, och ett år och tre månader.

Den femte åtalade, en 25-årig kvinna, får sin dom senare.

Åklagaren åtalade alla fem misstänkta för mord. Men ingen av de fyra – alla män i åldrarna 19-25 år – som fick sina domar under tisdagen döms alltså för brottsrubriceringen mord.

Men tingsrättens slutsats är ändå att de åtalade sökt upp offret för att misshandla honom, inte för att bara prata med honom som de själva uppgett. De hade bland annat tagit med en hammare, handskar för att inte lämna spår och snusnäsdukar för att inte bli igenkända.

Dödsmisshandel på Skönsmon

Inte bevisat uppsåt att döda

”Samtliga fem tilltalade har därvid varit medvetna om att ... (offret) skulle komma att utsättas för våld, de har gemensamt gått till platsen och varit närvarande under hela våldsutövningen. Flertalet har också på olika sätt maskerat sina ansikten. Det är vidare utrett att samtliga varit medvetna om att någon eller några haft tillhyggen”, skriver Sundsvalls tingsrätt i sin dom.

Men att de för den skull ska dömas för mord anser inte domstolen. Det kan inte slås fast att syftet var att döda mannen, anser rätten – och väljer i stället brottsrubriceringen grov misshandel som alla de fyra åtalade männen döms för.

22-åringen mest drivande

En av dem, en 22-åring, konstateras ha varit den mest drivande och han döms även för vållande till annans död, grovt brott. Tingsrätten menar att den samlade bedömningen, den medicinska utredningen och utpekandena från medåtalade, visar på att det var 22-åringen som gav offret de hugg i buken och ena benet som ledde till att han senare förblödde i sin lägenhet.

22-åringen är också den ende som enligt domen ska betala skadestånd till offrets familj, totalt närmare 200 000 kronor jämte ränta.

Medgärningsmannaskap

Rätten anser i likhet med åklagaren att så kallat medgärningsmannaskap rått vid våldsdådet, det vill säga att alla inblandade bör dömas för delaktighet i brottet oavsett vem som gjort vad i det stora hela: ”...de har medverkat till brottets utförande på ett sådant sätt att de är att betrakta som gärningsmän”.

Den femte åtalade personen, en 25-årig kvinna, ska enligt ett domstolsbeslut genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning. Den är ännu inte klar, utan resultatet av den ska meddelas senast i mitten av maj. Först därefter får kvinnan sin dom.

De dömda

• 22-årig man (nära släkting till den medåtalade 25-åriga kvinnan): Döms för grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott, samt för grovt bedrägeri och olovlig körning (vid ett annat tillfälle) till fängelse i sex år.

Han ska också betala totalt 197 562 kronor plus ränta i skadestånd till offrets föräldrar och bror.

• 25-årig man: Döms för grov misshandel och ringa narkotikabrott till fängelse i två och ett halvt år.

• 25-årig man: Döms för grov misshandel, skadegörelse, brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott till fängelse i två år.

• 19-årig man: Döms för grov misshandel, brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott till fängelse i ett år och tre månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsmisshandel på Skönsmon

Mer i ämnet