För samtliga kommuner är det bortforslingen av snön som är den största kostnaden. Storleken på kommunen spelar också in, och vilka möjligheter man har att tippa snö. Det som blir lidande är underhållet resten av året. I både Timrå och Sollefteå gissar man att sommarens asfalteringar kommer att utebli.
– Det är klart att det blir konsekvenser. Man måste se över sin verksamhet och vad som ska prioriteras, säger Jan Eriksson, avdelningschef i Timrå kommun.
Han menar att det är svårt att budgetera för extrema vintrar. I Timrå räknar man med att gå runt 3 miljoner minus på snöröjningen, vilket är ungefär samma summa som man asfalterar för på sommaren.
Fast pris i Härnösand
I Härnösand har man ett fast månadspris till entreprenören vilket gör att oavsett snömängd betalar man ändå samma pris. Detta gör så klart att man håller budgeten, och man menar att på detta vis har man minskat sin risktagning.
– Vi har gjort en värdering av avtal, och det här fungerar ganska bra för oss. Ett sånt här år är vi vinnare, men det blir naturligtvis dyrare för entreprenören, säger Thomas Jenssen, förvaltningschef Samhällsförvaltningen.
Budget på 40 miljoner i Sundsvall
Göran Gustafsson är sektionschef för gatuavdelningen i Sundsvall. Budgeten för snöröjning hos Sundsvalls kommun är 40 miljoner.
– Vi har inte överskridit den än, det är ju bara mars, men första prognosen vi gjort säger att vi kommer överskrida med 10 till 15 miljoner.
Men han känner sig inte orolig över att sommarens underhåll ska bli lidande.
– Senaste åren har vi gått under budget, och då hoppas jag att vi får tillbaka de pengarna i år, säger Göran Gustafsson.
Kostnader för snöröjning i respektive kommun
Härnösand oktober – april 9,2 miljoner
Kramfors jan –dec, budget 6,1 miljoner (2017- 2018 nov-mars kostar hittills 6,8 milj)
Sollefteå jan-mars, budget 2,8 miljoner (minus 2 miljoner för jan-mars)
Sundsvall jan-dec budget 40 miljoner, (prognosen säger att de kommer gå minus 10-15 miljoner minus)
Timrå januari – mars budget 1,8 miljoner (prognos minus 3 miljoner)
Ånge jan – dec budget 2 miljoner (minus 200 000 kr jan-dec)
Örnsköldsvik jan – dec budget 24 miljoner (minus 10 miljoner)
Budgetåret och hur underskottet redovisas varierar i de olika kommunerna