• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Foto: SVT

Sollefteå kommun lurades betala för rekrytering

Uppdaterad
Publicerad

I vår granskning av oseriösa företag kan vi idag berätta att Sollefteå kommun lurats på 150 000 kronor i samband med rekryteringen av ny kommunchef.

Ett företag skickade fem räkningar på vardera 37 000 kronor för rekryteringsinsatser som vare sig beställts eller utförts. Fyra fakturor betalades av kommunen innan misstaget upptäcktes.

Flera kommuner lurades

Kommunen utsattes i praktiken för ett bedrägeri och har blivit kontaktade av polisen som utrett hur företaget lurat, inte bara Sollefteå kommun, utan flera kommuner och regioner runt om i landet.

Falskt namn

Företaget har passat på när det pågått en större rekrytering i de aktuella kommunerna och skickat en faktura som rör just den rekryteringen. Referensnummer till den aktuella rekryteringen och kontaktperson hos kommunen har varit korrekta. Vidare har företaget uppträtt under falskt namn. Den som använt det påstådda namnet i en sökning på nätet har kommit till ett företag som faktiskt existerar. Ett välrenommerat rekryteringsbolag i Stockholm.

För det kapade bolaget har det här varit i det närmaste okänt.

– Vi har hört lite lösa uppgifter om att någon använt vårt namn men det var en nyhet att det förekommit i den här utsträckningen. Det är givetvis oerhört besvärande för oss, säger en representant för företaget när vi ringer och frågar.

Välkänt blufföretag

Den som lusläser företagets bluffaktura får dock tillräckligt med information för att kunna avslöja bluffen. I det finstilta finns ett annat företagsnamn och ett organisationsnummer som avslöjar bolagets rätta identitet – ett välkänt blufföretag som under sin mest aktiva tid förekom på Svensk Handels varningslista och som då omsatte miljoner på att ta ordentligt betalt för absolut ingenting.

Rättegång inledd

I Sollefteå var bluffen så trovärdig att bolagets hitte-på-fakturor attesterades på högsta nivå i kommunen. Företrädare för bolaget står nu åtalade för omfattande ekonomisk brottslighet. Rättegången inleddes förra veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.