Thomas Quick, numera Sture Bergwall, tog under ett terapisamtal helt oväntat på sig kidnappning, våldtäkt och mord på elvaårige Johan Asplund i Sundsvall. Det var upptakten till historien om ”Sveriges värste seriemördare”. Foto: SVT / arkiv

Thomas Quick – historien om den oskyldige seriemördaren

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 1992 börjar en patient på den slutna paviljongen vid Säters sjukhus att prata om att han kidnappat, våldtagit och dödat en 11-årig pojke i Sundsvall.

Det är upptakten till det som kallats Sveriges största rättsskandal genom tiderna – och som nu alltså går upp som drama på vita duken.

Thomas Quicks ”bekännelser” under terapisamtal på Säter ledde i förlängningen till att han fram till år 2001 dömdes för mord i totalt åtta tidigare ouppklarade fall.

Quick dömdes i samtliga fall utifrån sina egna erkännanden trots att två av ”mordoffren” – däribland Johan Asplund – aldrig återfunnits, och där det därmed inte kan slås fast att de faktiskt blivit mördade.

Fallet Johan Asplund

Falska erkännanden

SVT-journalisten Hannes Råstams granskning av Quickutredningen 2008 ledde till att Thomas Quick, som då återtagit sitt ursprungliga namn Sture Bergwall, i en intervju med Råstam tog tillbaka sina uppgifter och hävdade att hans erkännanden var falska.

Bergwalls advokat Thomas Olsson begärde resning i samtliga mål där hans klient blivit morddömd för att få honom frikänd, vilket han så småningom också blev.

Tog på sig ett 30-tal mord

Sammantaget tog Quick/Bergwall på sig ett 30-tal ouppklarade mord eller försvinnanden som skett i Sverige under en 30-årsperiod – bland dem de ouppklarande försvinnandena för Olle Högbom (1983) och Raine Svensson (1971) i Sundsvall. Där ledde Quicks uppgifter inte till några åtal.

Av de totalt åtta mord som Quick dömdes för och sedan frikändes ifrån är sex nu preskriberade – vilket betyder att ingen annan person kommer att kunna dömas för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Johan Asplund

Mer i ämnet