Tiktok eller inte – olika regler bland kommunerna i länet

Uppdaterad
Publicerad

Kina-ägda appen Tiktok har vuxit lavinartat de senaste åren men har samtidigt skapat oro och diskussion världen över. Hur hanteras egentligen användaruppgifter och annat känsligt? Hamnar informationen hos den kinesiska säkerhetstjänsten och militären?

I länet tycks kommunerna ha lite olika syn på hur appen ska hanteras.

Ånge har gjort det, Sundsvalls kommun likaså. Satt stopp för Tiktok på de telefoner och bärbara enheter som ägs av kommunen.  Samma sak i Timrå och Härnösand och inom Region Västernorrland.

I Sundsvall motiveras beslutet med att ”säkerhetspolisen har identifierat att de kinesiska underrättelsetjänsterna bedriver en systematisk och omfattande underrättelseverksamhet mot Sverige och svenska intressen”.

Fyra med förbud, tre utan

Men varken i Örnsköldsvik, Sollefteå eller Kramfors har något förbud införts, även om det tycks pågå en diskussion om Tiktoks kommunala vara eller icke vara.

Jens Danielsson, digitaliseringschef i Övik berättar i sitt svar till SVT att appar måste godkännas innan de kan installeras på kommunala telefoner och datorer.

”Sannolikt skulle Tiktok inte godkännas”, skriver Danielsson, men påpekar samtidigt att det finns många appar som inte är lämpliga att använda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.