SVT granskar tips om farliga kurvor på våra vägar Foto: SVT

Efter SVT:s chatt – tips om farliga kurvor från hela länet

Uppdaterad
Publicerad

SVT har under veckan granskat kurvor på landets vägar som är utformade så att det blir svårare att hålla kvar bilen på vägen. I Västernorrland är det 561 kurvor som är problematiska. När vi frågade er läsare om tips kom det beskrivningar från hela länet.

”Bara åk efter 331:an så hittar ni massor”, skriver Katrin, och får medhåll av Ulf: ” Instämmer. Riktigt illa på vintern för de ligger i skugga också.”

”I Gussjö, Härnösands kommun, väg 738 finns en kurva som har en väldigt brant slänt. En lastbil välte förra vintern och trots detta kommer inget räcke upp. Går inte att mötas i kurvan.”

Sveriges osäkra kurvor

Viksjövägen och Riksväg 86

I vår chatt frågar vi om ni känner till några farlig kurvor på länets vägar och många har delat med sig av sina erfarenheter.

”Viksjövägen och Källerskurvan mot Junsele från Sollefteå”, skriver Maud.

”Rv 86 är livsfarlig, speciellt delen ovanför Järkvissle by.”

Flera nämner väg 320

 I SVT:s granskning har endast statliga vägar ingått och vägar där det skett minst fem olyckor de senaste fem åren. Flera av era tips handlar om kurvor som inte ingår i undersökningen, och de är förstås minst lika intressanta. 

”Väg 320 finns inte med i listan som SVT presenterat, det har ju trots allt skett en del olyckor (även dödsolyckor i kurva) längs denna väg... Sen kan man ju fundera om just kurvor är den stora orsaken till olyckor, rimligtvis borde underhåll och kanske främst hastighet spela en stor roll?”, skriver Roger

Även signaturen Arne lyfter fram väg 320 i vår chatt.

”Nysäter mot Holm. Där må man ner i 60 med virke. Där en gick av för övrigt för något år sen. Även mot Sodalen finns en besvärlig.”

Resonemang om hastigheten

I chatten resonerar flera också kring hastighetsbegränsningar och farten som en faktor vid olyckor.

”Hastighetsbegränsning är just en begränsning. Det är ingen som tvingar en att köra i den farten. Jag känner många 70 och 90 vägar där det inte ens går att köra i 50 hastighet. Kör man framförallt på en okänd väg får man dra ner och anpassa farten till dem rådande förhållandena.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges osäkra kurvor

Mer i ämnet