Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vd:n för Torsboda Industrial Park, Christian Södeberg visar bergtäkten där nästa stora industrisatsning i området ska hamna. Foto: Anna Beijron SVT

Här ligger nästa industriplats i Torsboda: ”Framtida exploateringsområde”

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår förberedelser för att exploatera ytterligare ett område i Torsboda, norr om Timrå. Platsen är en nuvarande bergtäkt men Torsbodabolaget har köpt marken för att industrietableringen ska kunna växa.

– Det finns minst tre intressenter från Norden, Europa och Asien, säger Christian Söderberg, vd på Torsboda Industrial Park.

Det rör sig om ett område lika stort som det PTL köpt på andra sidan E4.

– Steg ett är en detaljplan så att vi kan utveckla området.

Industrisatsning i Torsboda
De två exploateringsområdena i Torsboda. Det röda är det som planeras som steg två. Det gröna är där kinesiska PTL ska bygga sin fabrik. Foto: Google, grafik: SVT Design

Vill maximera markyta

Uppdraget är att skapa minst 2 000 arbetstillfällen i området. Det har man gjort om PTL:s etablering går i lås. Men här vill man sikta högre. Det handlar om mer ”energiintensiv grön industri” och stora, globala bolag.

– Vi vill ju maximera kvadratmeter, markyta och megawatt av grön energi till så många arbetstillfällen som möjligt, säger Christian Söderberg.

I klippet ser du var nästa exploateringsområde ligger och hur det ser ut på platsen idag.

Torsboda Industrial Park AB

Bolaget ägs av Sundsvall och Timrå kommuner tillsammans. Det bildades 1990 och har som uppdrag att förvärva, äga, sälja, bebygga och förvalta fastigheter för näringslivets behov och infrastruktur för tillväxt inom Sundsvallsregionen.

I juni 2020 beslutade kommunfullmäktige i Timrå att ge i uppdrag åt bolaget att utveckla en större industrisite i Torsboda.

Syftet med bolaget är att skapa förutsättningar för etableringar av en industripark med företag som genererar minst 2 000 arbetstillfällen.

Vid försäljning av fastigheter ska bolaget upprätta en lämplig bolagsstruktur.

Finansiering av bolagets verksamhet sker genom kapitaltillskott eller lån.

Källa: Bolagsfakta och företagets hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet