Arkivbild. Foto: TT

Trafikverket röjde visselblåsare

Publicerad

Tre tjänstemän på Trafikverket misstänks för mutbrott efter att ha tagit emot gåvor från en leverantör. Nu inleds rättegången i Umeå tingsrätt. I utredningen kritiseras Trafikverket för att ha hängt ut tipsaren.

De tre tjänstemännen arbetade i Härnösand, Umeå och region Dalarna och enligt åtalet fick de var sin surfplatta av en leverantör i samband med beställd vägmålning. Umeåtjänstemannen ska även ha fått två mobiltelefoner.

Två personer inom leverantörsföretaget, bägge hemmahörande i Ångermanland, åtalas också. En för givande av muta och en för medhjälp eller anstiftan till brottet.

Röjde visselblåsaren

Informationen om mutorna, och flera andra oegentligheter inom Trafikverket, skickades både till Ekobrottsmyndigheten och Trafikverket. I den utredning av händelsen som Trafikverket beställt av en extern revisionsfirma framkommer att verket hanterade visselblåsarens identitet och uppgifter på ett bristfälligt sätt.

Det första meddelandet om mutorna skickades till exempel vidare till den misstänkte, där framgick även vem visselblåsaren var. Revisionsfirman påpekar att Trafikverket ska skydda personer som lämnar information och att misstänkta kan förstöra bevis om de informeras om anmälningar.

Nekar till brott

Den man från norra Ångermanland som som nu står åtalad för givande av muta har erkänt de faktiska omständigheterna, men anser inte att det är ett brott. Alla andra tilltalade förnekar brott. De misstänkta mutorna var något som TV4:s Kalla Fakta avslöjade.

Två av de mutmisstänkta arbetar kvar på Trafikverket. De kommer sannolikt att avskedas om de fälls meddelar Trafikverkets personalansvarsnämnd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.