Foto: SVT / arkiv

Trafikverket tar över ansvaret för ”materialutmattade” bron i Timrå

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att kunna lösa sig angående den bro över E4 i närheten av Timrå kyrka som är i akut behov av renoverings- och förstärkningsåtgärder.

Timrå kommun projekterar och Trafikverket söker finansiering och rustar upp bron, för att sedan ta över ansvaret för den. Allt enligt ett förslag.

SVT Västernorrland har vid flera tillfällen berättat om sprickbildning och övriga ”symtom” på att den aktuella bron inte mår bra och att renoveringsåtgärder är akuta.

Bron tillhör Timrå kommun och i början av december i fjol viktbegränsade kultur- och tekniknämnden trafikplats 231 som den formellt heter, utifrån de rekommendationer som en genomförd bärighets- och åtgärdsutredning pekade på.

Tunga trafiken omledd

Beslutet innebär att tung trafik till och från SCA Östrand som tidigare gått över bron har lagts om tills vidare.

Nu föreslår kultur- och tekniknämnden i Timrå att kommunfullmäktige ska fastställa ”en avsiktsförklaring för väghållarbyten mellan Trafikverket och Timrå kommun, samt fastställa ett samverkansavtal för trafikplats 231”, som det står i pressmeddelandet.

”Bra och angeläget”

I klartext: Kommunen gör en projektering för en upprustning av bron, Trafikverket söker finansiering för det hela och utför arbetet för att sedan ta över ansvaret för drift och skötsel.

– Det känns otroligt bra och angeläget att komma vidare i den här frågan, vi har en tät dialog och ett bra samarbete med Trafikverket, säger Jan Eriksson, förvaltningschef för kultur- och teknikförvaltningen i samma pressmeddelande.

Återställas

 Det är mycket positivt att vi nu har hittat ett sätt där vi tillsammans med kommunen kan komma fram till en lösning så att bron kan återställas och användas för tung trafik igen, säger Ingela Öhrling, samhällsplanerare på Trafikverket.

Det är ännu inte klart vare sig vad upprustningsarbetet kommer att kosta eller när bron åter kan öppnas för tung trafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.