Malin Karlström vill kunna göra mer för sina patienter Foto: Per-Erik Ström, SVT

Tuff arbetssituation i covidvården: ”Det tär liksom på en”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är tufft och vi börjar bli trötta alla vi som jobbar här nu, säger Malin Karlström sjuksköterska vid infektionsavdelningen på Sundsvalls sjukhus där man idag öppnade en ny avdelning för covidpatienter.

Västernorrland har nu Sveriges högsta smittspridning av coronaviruset och regionen uppger att vården närmar sig katastrofläge. På Sundsvalls sjukhus öppnade man idag en ny avdelning för att kunna vårda covidpatienter.

Vill göra mer

Personalen som arbetar med covidvården beskriver en tuff arbetssituation med hög arbetsbelastning och känslan av att inte räcka till.

Coronaviruset i Västernorrland

– Man känner att man inte gör ett bra jobb, man önskar att man kunde göra så mycket mer säger Malin och berättar om möten med patienter som har andnöd, ångest och är rädda. Dessutom ska personalen hantera att patienter går bort i covid och möta deras anhöriga.

– Det tär liksom på en, även om man jobbat länge blir man inte van den biten, säger Malin.

Vi ser inte slutet

Även hennes chef vittnar om att situationen är allvarlig.

– Vi ser inte toppen och vi ser inte det bortre slutet, vi är väldigt trötta, säger Håkan Ekvall överläkare och enhetschef på infektionskliniken.

Alla som SVT möter på avdelningen framhåller vikten av att alla tar smittspridningen på allvar och följer de rekommendationer som finns.

Foto: Per-Erik Ström, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet