Samtidigt uppger personal på vårdavdelningar att de känner oro när de undersöker patienter som sedan visar sig bära på viruset. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Utökad testning för covid-19: ”Får andra möjligheter att provta personal”

Publicerad

Antalet provtagningar för covid-19 utökas nu ytterligare i länet. Kapaciteten har nu utökats till 200 tester per dygn, vilket innebär att även personal på sjukhuset ska kunna testa sig.

Tidigare har antalet provtagningar för covid-19 i länet legat på 100 tester per dygn. Nu utökas det till 200 provtagningar.

Att kapaciteten för provtagningar nu har fördubblats skapar också andra möjligheter för regionen att kunna provta personal. Något som regionens smittskyddsorganisation nu arbetar fram en rutin för, enligt sjukhusdirektör Lena Carlsson.

Coronaviruset i Västernorrland

Oro bland vårdpersonal

Samtidigt uppger personal på vårdavdelningar att de känner en viss oro när de undersöker patienter som sedan visar sig bära på viruset.

– Det förstår vi. Men vi har ju inte kapacitet att ta prov på alla våra patienter, säger Lena Carlsson, sjukhusdirektör på Region Västernorrland.

Skulle man inte kunna testa patienter som kommer in på akuten med exempelvis ambulans?

– Det är stora flöden. Vi följer ju de rutiner vi får från Folkhälsomyndigheten och vår smittskyddsorganisation, säger Lena Carlsson.

”Alltid finnas en beredskap”

Vad händer om flera i personalen testar positivt för covid-19?

– Nu tar vi en sak i taget. Skulle det vara så så får vi ju naturligtvis se över hur vi löser den situationen. Det behöver ju alltid finnas en beredskap, säger Lena Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet