Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polismannen från Ångermanland har fått fyra disciplinpåföljder sedan 2018. I mars dömdes han för sju fall av dataintrång, och får med största sannolikhet sparken om domen står fast. Nu har han överklagat till hovrätten. Foto: SVT arkiv

Utredde polismannen överklagar fällande domen för dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

Den polisman från Ångermanland som både utretts för brott och för olämpligt beteende i tjänsten har överklagat den fällande domen om dataintrång. Därmed är det tills vidare oklart om han får behålla jobbet, eller om han avskedas.

Men det är inte säkert att hovrätten tar upp målet. För det krävs prövningstillstånd.

Den 24 mars dömdes polismannen till böter av Ångermanlands tingsrätt för totalt sju fall av dataintrång. Polismannen har erkänt att han via polisens register gjort slagningar på olika fordon som han varit intresserad av att köpa privat.

Parallellt med detta har han också internutretts fyra gånger de senaste åren sedan han anmälts för olämpligt uppträdande i tjänsten. Det handlar bland annat om att han vid flera tillfällen ska ha närmat sig unga utsatta kvinnor. Internutredningarna har lett till disciplinpåföljder och löneavdrag.

Mot bakgrund av det här beslutade Polisens personalansvarsnämnd i vintras att polismannen ska skiljas från anställning, om han döms ”i huvudsak i enlighet med åtalet” i brottmålet om dataintrång.

Handlas om bötesbeloppet

Nu har polismannen via sin försvarare, advokat Hampus Wikerståhl, överklagat Ångermanlands tingsrätts dom.

– Det är inte domen i sig han överklagar, han har ju erkänt. Det är bötesbeloppet det handlar om, säger Hampus Wikerståhl till SVT.

Polismannen dömdes till 40 dagsböter à 390 kronor, det vill säga 15 600 kronor. Ett belopp han tycker är alldeles för högt.

Men det är inte säkert att hovrätten prövar målet.

– I den här typen av mål krävs det prövningstillstånd för att hovrätten ska ta upp det, säger Hampus Wikerståhl.

Men Ångermanlands tingsrätt tog i sin dom hänsyn till de konsekvenser som polismannen riskerar. ”Vid straffmätningen beaktar tingsrätten gärningarnas straffvärde och att (NN) kommer att skiljas från sin anställning hos Polismyndigheten med anledning av gärningarna”, skriver rätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.