• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

– Vi har inte fått någon tydlig information om varför de här inspelningarna gjordes, vilket det egentliga syftet var med dem, säger Per Wahlberg (M), oppositionsaråd i Region Västernorrland. Foto: SVT / arkiv

Wahlberg om hemliga bandningen: ”Häpnadsväckande”

Uppdaterad
Publicerad

Lena Thelins hemliga inspelningar av samtal med förra regiondirektören Inger Bergström väcker förvåning och bestörtning bland de ledande regionpolitikerna. – Den här affären studsar hela tiden tillbaka som en guttaperkaboll, säger regionrådet Erik Lövgren (S).

Under tisdagen fick regionens politiska ledning ta del av de senaste turerna i den till synes oändliga följetongen Thelinaffären.

Regiondirektör Hans Wiklund informerade om de samtal han haft med regionens förra HR-direktör Lena Thelin om de hittills hemliga bandningar hon gjort under möten med förra regiondirektören Inger Bergström.

”Kände mig otrygg”

Vid mötena har bland annat avtalet som Inger Bergström upprättade – enligt Bergström själv på order uppifrån i organisationen – om att ge Thelin månadslön i två och ett halvt år efter avslutad anställning i regionen avhandlats.

Inspelningarna kom till kännedom för regionens chefsjurist redan i somras. Delar av de bandade samtalen har nu Lena Thelin redovisat även för Hans Wiklund.

”Jag gjorde inspelningarna eftersom jag kände mig otrygg och utsatt i den situationen, och gjorde det helt enkelt för att skydda mig själv, efter att under en längre period ha blivit illa behandlad och kränkt av min dåvarande arbetsgivare.”, skriver Lena Thelin i ett mail till SVT Nyheter Västernorrland.

Oklart om syftet

– Det hela är häpnadsväckande, säger moderata oppositionsrådet Per Wahlberg till SVT Västernorrland.

– Vi har inte fått någon tydlig information om varför de här inspelningarna gjordes, vilket det egentliga syftet var. Vi har inte heller fått ta del av någon uppspelning av bandningarna, bara fått det berättat för oss. Inte heller har vi fått veta om det finns fler inspelningar än de som nu är aktuella, fortsätter han.

Inget utredning – inget skadestånd

Det är bara en och en halv månad sedan som det stod klart att regionen avstår från att driva en rättslig skadeståndsprocess för att försöka kräva tillbaka pengar från Lena Thelin, med motiveringen att de ekonomiska riskerna är för stora.

Det beskedet kom i sin tur bara några dagar efter det att kammaråklagare Katarina Becker meddelat att hon lägger ner förundersökningen om brott mot Inger Bergström.

Agerar inte politiskt

Kan inspelningarna ha ett samband med det?

– Det vill jag inte spekulera i, utan nu får utredningen ha sin gång, säger Per Wahlberg.

Kommer du att agera politiskt med anledning av det här?

– Nej, vi måste se var det här landar först.

”En rent sorglig historia”

Regionrådet Erik Lövgrens reaktion efter dagens information från regiondirektören:

– Det här är en rent sorglig historia. Den här affären studsar hela tiden tillbaka som en guttaperkaboll.

Guttaperka är ett gummiliknande material som tillverkas av latex från stora träd, huvudsakligen guttaperkaträdet.

Guttaperka blev känt i Europa först 1820 men hade använts i Ostindien flera hundra år tidigare. Materialet används numera bland annat för att fylla ut rotkanalerna i en tand efter rotfyllning.

Utrycket om att något eller någon ”far runt som en guttaperkaboll” kommer sig att materialet tidigare användes i studsbollar.

Guttaperka användes en gång i tiden även i golfbollar.

(Källa: Wikipedia)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.