• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Foto: SVT

Thelinaffären: Regionen ger upp skadeståndskrav

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland ger upp kraven att få tillbaka pengar från förre regiondirektören Inger Bergström. Regionledningen avstår också en process för att rikta återkrav mot förra HR-direktören Lena Thelin.

Beslutet fattades av regionstyrelsen under torsdagen.

Inför dagens sammanträde hade regionstyrelsen fått ett papper på sitt bord som beskriver de senaste turerna i den så kallade Thelinaffären.

Som ett resultat av utredningen föreslogs regionen ge upp försöken att driva skadeståndskrav mot Inger Bergström. Det tyngsta argumentet är att två åklagare funnit att brott inte går att bevisa.

Skadeståndsprocess

Det senaste beskedet kom från kammaråklagare Katarina Becker i förra veckan. Förundersökningen mot Inger Bergström om misstänkt trolöshet mot huvudman lades ner.

De två återstående alternativ som nu anses stå till buds, att antingen begära en överprövning av åklagarens beslut eller att driva en egen skadeståndsprocess mot Inger Bergström, anses utsiktslöst.

Regionstyrelsen gick på samma linje vid dagens möte och beslutade att ge upp kraven mot Inger Bergström.

Många turer

Historien har sin upprinnelse i den så kallade Thelinaffären. Landstingets förra HR-direktör Lena Thelin fick ett avtal om två och ett halvt år med full lön efter avslutad anställning.

Regionledningen gav därefter Inger Bergström skulden när det hela avslöjats.

Att hon upprättat avtalet och sedan hemlighållit det var skäl för uppsägning menade landstinget. Till följd av affären avskedades Inger Bergström och fick totalt 1,5 miljoner i ersättning före skatt, något som motsvarar 10,7 månadslöner.

Granskas av JO

Turerna kring Thelins avtal granskas också av Justitieombudsmannen, JO, där Inger Bergström försvarat sig med att det inte var hon som ursprungligen anställde Lena Thelin.

Inger Bergström har också försvarat sig med att hon av sin företrädare Anders L Johansson beordrats att lösa problemet med Lena Thelin. Dessutom menar hon att förhållandena kring Lena Thelin och det känsliga personalärendet var känt bland politiker i dåvarande landstingsledningen.

”Felet är hennes”

Också den här frågan behandlades vid dagens regionstyrelse. I ett eget yttrande till JO lägger regionledningen hela ansvaret på Inger Bergström.

Felet är hennes eftersom hon undertecknade det kritiserade anställningsavtalet med Lena Thelin och sedan hemlighöll detta, skriver regionsstyrelsen i förslaget till yttrande till JO.

Inga återkrav mot Thelin

Vid torsdagens regionsstyrelsesammanträde beslutades också att några återkrav mot Lena Thelin för de 2,5 årslöner hon fått för att göra ingenting inte kommer att riktas mot henne.

Även där är bedömningen att det skulle kunna bli ”en kostsam process med högst osäker utgång.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.