41-åringen misstänks för mordet på tidigare maken

Uppdaterad
Publicerad

Den 41-åriga kvinnan sitter redan häktad misstänkt för det så kallade sommarstugemordet i Arboga. Nu misstänks hon även för mordet på sin tidigare make, som hittades drunknad i augusti förra året.

Kvinnan och hennes 18-årige sambo sitter häktade misstänkta för att ha mördat kvinnans 68-åriga pappa och försökt mörda hennes 63-åriga mamma. Samtidigt har en annan mordutredning fortskridit – den som gäller dödsfallet av den kvinnans tidigare make.

– Kvinnan har förhörts i dag den 1 december och har i samband med förhöret delgivits att hon är skäligen misstänkt för mord på maken. Hon förnekar brott, säger kammaråklagare Johan Fahlander vid Åklagarkammaren i Västerås.

Läs mer: Leif GW besökte mordplatsen

Dödsfallet skedde i augusti 2015, den 42-årige mannen hittades drunknad utanför Arboga under mystiska omständigheter. Han var simkunnig och fullt frisk, men hittades död på grunt vatten.

Dösfallet avskrevs till en början som en olycka men i samband med misstankarna mot den 41-åriga kvinnan, begärde åklagare Johan Fahlander i oktober att få öppna upp den tidigare makens grav för att utföra en obduktion, och tingsrätten fattade beslut om att öppna graven.

Inga kommentarer från åklagaren

Åklagarna vill inte ge några kommentarer om vilken bevisning som nu lett till att kvinnan delges misstanke om mord på mannen, utan hänvisar till förundersökningssekretess. Enligt Johan Fahlander har informationen varit muntlig och det finns ännu ingen skriftlig rapport.

En överläkare på Rättsmedicinalverket, som inte har direkt insyn i utredningen om mannens dödsfall, säger till SVT Nyheter att det inte är ovanligt att den som leder en utredning kontaktar läkarna som utför en obduktion innan utredningen är helt klar för att få veta vad man kommit fram till.

– Då kan det till exempel handla om det man funnit vid obduktionen, eller re-obduktiuonen. Alltså det man hittat rent fysiskt på kroppen. Eller så är testerna klara. Men sådana här utredningar tar olika tid, det beror helt på vad man letar efter. Om man har otur och det är konstiga substanser man ska testa så kan det i värsta fall ta flera månader.

Avskrevs först som olycka

Mannen hittades död på bara en meters djup vid en brygga nära kvinnans föräldrars sommarstuga utanför Arboga. Han skulle ha åkt ut med båt på Hjälmaren och sedan försvunnit. Först tolv timmar senare anmäldes han försvunnen.

Läs mer: Arbogamordet – detta har hänt

En släkting till kvinnans tidigare make sa i samband med gravöppningen i oktober att beslutet var en lättnad då familjen slagit larm i samband med mannens död men inte upplevt att de fått gehör.

– Vi försökte förklara att han inte kunde ha dött på det sättet, men det var ingen som lyssnade på oss.

Tecknade försäkring

I början av november framkom dessutom nya misstankar mot kvinnan som gäller att hon ska ha tecknat en livsförsäkring åt sin dåvarande make på 2,5 miljoner kronor – en försäkring som aldrig betalades ut då försäkringsbolaget anade oråd.

Kvinnan delgavs då misstanke om förberedelse och försök till grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning.

Sitter häktade redan

Det uppmärksammade fallet som i medier fått namnet ”sommarstugemordet” tog sin början när kvinnans 68-årige far hittades mördad på samma plats där tidigare maken hittades mördad ett år tidigare, i en sommarstuga utanför Arboga.

I stugan fanns även kvinnans mamma som till en början misstänktes för brottet, men snabbt klassas som brottsoffer. Den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo försökte i slutet av augusti fly landet men greps på Arlanda.

I början av september häktades paret, misstänkta på sannolika för mordet på kvinnans pappa och mordförsök på hennes mamma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet