Den misstänkte mördaren ska ha tagit sig in via altandörren. Foto: Anders Kauranen/SVT

Sköts när han låg och sov – misstänkta mördaren åtalas

Uppdaterad
Publicerad

42-åringen sköts till döds när han låg och sov. Mordet bevittnades av den dödes minderåriga barn. I dag åtalades en 35-årig man från Västerås misstänkt för mord.

Även en 34-årig kvinna åtalas för medhjälp till mord, i andra för stämpling till mord. Enligt polisens misstankar skickade hon ett sms med ordet ”hej” till den misstänkte mördaren. Det var signalen att det var fritt fram.

Enligt stämningsansökan, som omfattar 44 sidor, har kvinnan varit behjälplig med information var 42-åringen befunnit sig.

Mordet på Skallberget

De båda åtalade nekar till brott. Kvinnans försvarsadvokat Johan Åkermark säger:

– Det enda jag vill säga nu är att min klient inte har främjat en gärning som utsatt barnen och henne själv för livsfara, säger Åkermark.

Sköts i sängen

Det var den 10 december 2016, vid 4.20-tiden på morgonen, som polisen fick larm om att en man hittats skjuten på en adress på Skallberget i Västerås. Den misstänkte mördaren ska ha tagit sig in via altandörren och enligt åtalet misstänks kvinnan på något sätt ha markerat var mannen låg och sov. Mordet bevittnades av den dödes minderåriga barn.

En boende i området ska mordnatten ha sett en man bärandes på ett längre föremål kring tidpunkten för mordet. En annan granne har sett gärningsmannen springa därifrån.

Den åtalade mannen har tidigare varit med i en skytteklubb och en av hans tidigare kamrater kommer att vittna om 35-åringens goda skyttekompetens – att skjuta i mörker.

Försökte fly

42-åringen träffades av 5-6 skott. Han ska ha försökt att fly från sängen men träffades av ytterligare skott. Han fördes till akuten men hans liv gick inte att rädda.

35-åringen åtalas även för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. I den misstänkta mannens bostad hittade polisen bland annat 500 gram kokain, ett avsågat hagelgevär, en pistol och flera olika sorters ammunition.

Enligt åklagaren ska 35-åringen ha bedrivit narkotikahandel med kokain mellan 2015 och 2017 i bland annat Västerås och Stockholm.

Rättegången inleds den 15 maj och väntas pågå i 20 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Skallberget

Mer i ämnet