Världsscoutjamboree arrangeras var fjärde år och samlar tusentals scouter från hela världen. Här bild från 2011 då lägret hölls i Sverige. Foto: Drago Prvulovic/TT arkivbild

Allvarlig smitta på scoutläger

Uppdaterad
Publicerad

Flera scouter från länet har varit i Japan där en dödlig smitta fått fäste. De uppmanas nu att snabbt söka vård i förebyggande syfte.

Flera scouter från Västmanland uppmanas söka sjukvård efter larm om smittsam hjärnhinneinflammation på ett scoutläger i Japan.

Scoutlägret hölls under sommaren med över 30.000 deltagare från hela världen. Hos de runt 1.900 deltagarna från Sverige har två fall av smittan bekräftats.

Enligt smittskyddsläkare i Västmanland ska alla som deltagit på lägret uppsöka sjukvården för en antibiotikabehandling. I Västerås och Köping har man förberett akutmottagningen på att lägerdeltagare kan komma in under måndagskvällen.

INFORMATION

Läs mer på Folkhälsomyndigheten och Världsscoutjamboree 2015. Här finns sjukdomsinformation om meningokockinfektion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smitta på scoutläger

Mer i ämnet