-Jag hoppas ingen mer ska behöva uppleva en sådan här situation. Att behöva gå miste om ett sista farväl, säger Ann Schollin-Borg. Foto: Jenny Berggren/SVT

Ann och mormor fick inget sista farväl: ”Ville få krama och trösta henne”

Uppdaterad
Publicerad

I ett par veckor, i takt med att mormoderns tillstånd försämrades, vädjade Ann Schollin-Borg till serviceboendet i Västerås att få besöka henne. För att trösta och ta ett sista farväl. Men boendet sa nej.

– På morgonen när de ringde, flera timmar efter att hon somnat in, då var jag plötsligt välkommen dit. Då bröt jag ihop på jobbet, säger Ann.

96-åriga Hjördis hade ofta besök på servicehuset där hon bodde. När besöksförbudet infördes på Västerås alla äldreboenden blev det istället till att ha kontakt över telefon. Det var inte roligt men det gick, berättar dotterdottern Ann som hade nära kontakt med Hjördis.

Men så blev Hjördis sämre. Under några veckor ökades insatserna och hjälpmedlen successivt. Hon kände sig ensam och ledsen, berättade hon för dotterdottern när hon fick hjälp av personalen att ringa.

Coronaviruset i Västmanland

Ann, som själv jobbat inom äldrevåren i 20 år och som kände sin mormor väl, upplevde att det till sist handlade om palliativ vård – vård i livets slutskede. På telefon och via mejl bad hon boendet att få besöka sin mormor. Bara hon, bara en kort stund.

-Jag villa få krama och trösta henne. Jag hörde att hon hade det jobbigt, säger Ann.

Ingen covid-19 på boendet

Men trots att det inte fanns några uppgifter om smitta på boendet, och att det fanns möjlighet att gå in i mormoderns lägenhet via altanen och då undvika boendets övriga lokaler, var svaret nej.

Boendet hänvisade till att mormodern var gammal, att förändringen var naturlig och att hon mycket väl kunde leva länge till.

Natten mot fredagen samma vecka somnade Hjördis in. Och trots att Ann hade bett att få bli kontaktad direkt, för att kanske till och med hinna dit innan det var över, dröjde det flera timmar innan samtalet från boendet kom.

– I telefonen sa de, ”Du och dina anhöriga är självklart välkomna hit för att ta ett sista farväl”. Och vi skulle gå in via den vanliga entrén genom boendet. Det var inte okej medan hon fortfarande levde. Men nu, när hon låg där död i sängen. Det känns fruktansvärt.

Liknande historier har lyfts på andra håll i landet. Genom att berätta sin hoppas Ann Schollin-Borg bidra till att de inte blir så många fler.

Vad menar du behövs?

– Att boendena går igenom rutiner, och att kunskap finns även om det är ovan personal. Att det finns en plan – vad gör vi i de här situationerna?

Vård- och omsorgsdirektör Tobias Åsell vill inte uttala sig om enskilda fall men menar att berättelsen om Anns mormor visar vilka svåra beslut vården måste fatta i dessa dagar.

– Jag tycker att det låter som en situation som är svårbedömd för alla berörda. Man vet inte när det är dags. Naturligtvis har ansvarig chef ett stort ansvar, men det är många boende som man måste ta hänsyn till. Självklart är anhöriga måna om att ta ett sista farväl, säger Tobias Åsell.

Västerås kommunala äldreboenden ska dock jobba med inställningen att anhöriga ska få komma in för att ta farväl, berättar han.

Nationellt besöksförbud på äldreboenden

Från 1 april gäller nationellt besöksförbud på landets alla äldreboenden. Regeringen har infört det för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19. 

Sedan tidigare finns en skarp rekommendation mot att besöka äldreboenden. Många kommuner, däribland Västerås, har själva redan valt att införa förbud. Den nya regleringen är dock enhetlig och gäller för hela landet. 

Undantag mot förbudet kan ges i enskilda fall om det finns särskilda omständigheter och om risken för spridning av covid-19 är liten.

Källa: regeringen.se/krisinformation.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet