– Vi gör inte allting rätt i den här nya situationen och det är bara att beklaga det, säger Tobias Åsell. Foto: arkiv/SVT

Vårddirektören: Ska förtydliga kring besök vid vård i livets slut

Uppdaterad
Publicerad

Västerås kommunala äldreboenden ska jobba med inställningen att anhöriga till äldre som är i livets slutskede ska få komma in för att ta ett sista farväl, trots det rådande besöksförbudet. Det säger vård- och omsorgsdirektör Tobias Åsell.

– Vi kommer förtydliga vad det är som gäller, men kommer ändå att behöva avgöra från fall till fall, säger han i klippet.

Vård i livets slutskede och anhöriga som vill få träffas en sista gång, är ett exempel då en verksamhetschef eller enhetschef för ett äldreboende kan göra undantag från det rådande besöksförbudet.

Det ska då ske i dialog med de anhöriga och det gäller att andra riktlinjer vad gäller basalhygien och eventuella symptom följs. Beslutet ställs mot riskerna för smittspridning och situationen är både ny och komplex.

Det finns flera exempel runtom i landet då anhöriga och deras äldre inte fått möjlighet att ta farväl. SVT Nyheter Västmanland har träffat Ann Schollin-Borg i Västerås som inte fick möjlighet att träffa sin mormor en sista gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet