Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots många patienter på Infektionskliniken i Västerås ser verksamhetschef Cherin Kamil att pandemin förhoppningsvis snart är över. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Infektionsläkaren om smittspridningen: ”Tror det här är sista vågen”

Uppdaterad
Publicerad

Trots hög beläggning på infektionskliniken så har den inte fått in nämnvärt fler patienter sedan omikronvarianten av covid-19 spridit sig i samhället. Cherin Kamil, verksamhetschef på infektionskliniken i Västerås, tror att pandemin snart är över och att vi nu genomgår den sista stora vågen.

– Jag tror att en ganska stor del av Sveriges befolkning kommer att smittas med covid och då kommer vi sannolikt uppnå den där flockimmuniteten som man har pratat om, säger Cherin Kamil.

Covid vid inläggning

Just nu finns 13 patienter inlagda med konstaterad covid-19 på infektionskliniken i Västerås, totalt i regionen ligger siffran på runt 45 patienter som är inlagda på olika avdelningar.

– De som ligger här är de som är svårast sjuka, om man undantar iva. Sen finns det patienter som ligger inne på sjukhuset för att de ska föda barn eller för att de brutit något eller liknande och där man upptäckt covid vid inläggning. De är ju egentligen inte covidsjuka, säger Cherin Kamil.

I klippet berättar läkaren Cherin Kamil mer om läget på infektionskliniken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet