• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Johanna Olofsson (M) ser gärna att det nya BRÅ i kommunen byggs upp och arbetar ungefär som det tidigare. Hör henne förklara. Foto: SVT arkiv

Surahammar får tillbaka brottsförebyggande rådet

Uppdaterad
Publicerad

Surahammar ska få tillbaka sitt brottsförebyggande råd. Det beslutades på ett rekordlångt kommunfullmäktige i veckan.

– Nu är det är jätteviktigt att vi får med representanter från både Surahammar, Ramnäs och Virsbo, säger Johanna Olofsson (M) .

Polisbristen och trygghetsfrågan har varit en uppmärksammad fråga i Surahammars kommun under en längre tid. Bland annat i valrörelsen förra året. I somras lämnade Moderaterna i kommunen in en motion om att det brottsförbyggande råd (BRÅ) som tidigare funnits i kommunen borde årterinföras.

Efter lång debatt på veckans kommunfullmäktige, som några representanter också hann lämna innan beslut, röstades motionen om att återinföra BRÅ igenom med minsta möjliga marginal.

– Jag är förstås väldigt glad att det här nu blir av. När motionen lämnades in fanns inga poliser i Surahammar, det gör det nu och det är väldigt positivt. Men de måste ju också få stöttning och nu kan vi lägga grunden för det förbyggande arbetet framåt, säger Johanna Olofsson.

Ska likna det tidigare

Hon vill gärna att det nya rådet ska byggas upp, fungera och jobba på liknande sätt som det tidigare. Att det  ska vara ett nätverk av representanter från bland annat polis, politik, kommun, bostadsbolag med mera. Hör henne berätta mer i klippet.

Men ni partier verkar ju vara ganska oeniga kring hur tryggt eller otryggt Surahammars kommun är just nu. Är inte det här att slå på stora trumman och skicka mer negativa signaler till invånarna än vad som egentligen är skäligt?

– Jag ser det inte som att vi slår på någon trumma eller skrämmer upp. Jag ser det som att vi tar invånarens känsla av otrygghet på allvar, säger Johanna Olofsson, gruppledare (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.