Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förvirrande att förstå” – i klippet berättar sjuksköterskorna Donika Bajrami och Susanna Holm som båda arbetar på akutmottagningen på Köpings sjukhus om tankarna efter beslutet. Foto: Sigrid Renklint/SVT

Chock och besvikelse på akuten i Köping: ”Blir på bekostnad av människoliv”

Uppdaterad
Publicerad

Besvikelsen bland personal är stor efter beslutet att Köpings sjukhus förlorar akutvård, som flyttas till Västerås och delvis ersätts med en närakut.

– Jag blev chockad. Jag trodde inte att det skulle gå att göra något så dumt, säger Susanna Holm, sjuksköterska.

Under torsdagen deltog delar av personalen på Köpings sjukhus i en frågestund med bland annat Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren, som besökte sjukhuset med anledning av nedläggningsbeslutet av akutvården.

Sjuksköterskorna Susanna Holm och Donika Bajrami arbetar på akutmottagningen på Köpings sjukhus och är båda emot beslutet om nedläggning.

– Det blir ju orimligt för strokepatienter bland annat, där tiden är så viktig. Patienterna inom KAK-området kommer behöva åka till Västerås och det tar ju 20 minuter till. Jag tycker att det är förskräckligt, säger Susanna Holm.

”Lite svårt att tro”

Samtidigt har Kenneth Östberg (S), oppositionsråd i regionfullmäktige Västmanland, sagt att partiet kommer att riva upp beslutet om Socialdemokraterna vinner nästa val. Men det är inget uttalande som sjuksköterskan Donika Bajrami vågar tro på.

– Man får lite hopp om att det här kanske inte går igenom, men det har jag lite svårt att tro ändå. Jag försöker att se det som är här och nu, och inte tänka så mycket framåt, säger hon.

”Förvirrande att förstå”– i klippet reagerar personal på beslutet att lägga ner akuten i Köping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.