”Det är ett utmanande läge. Men vi har vidtagit tidiga åtgärder och fått god hjälp” konstaterar Tobias Åsell. Foto: SVT

Coronapandemin ökar trycket på äldreomsorgen: ”Gått in i ny fas”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet äldre som smittas av coronavirus ökar och rapporter kommer om allt fler smittade även på äldreboenden. I Västerås konstaterar man att äldrevården gått i en ny fas.

– Att medarbetare har kunskap, tillgång till material och personalförsörjning, det är de viktigaste bitarna nu, säger Tobias Åsell, vård- och omsorgsdirektör.

Spridningen av coronavirus på äldreboenden har gått snabbare den senaste veckan än väntat.

SVT Nyheter Västmanland har fått signaler från åtminstone tre olika boenden i Västerås om en redan pressad situation: om personal som uppges tvingas gå snuviga till jobbet, brister i skyddsutrustningar och coronapatienter som inte isoleras.

Coronaviruset i Västmanland

Det finns en oro att gå till jobbet.

– Jag tror att varje gång vi går in i en ny fas så skapar det oro. Det har jag stor respekt för, säger Tobias Åsell, direktör för vård- och omsorgsförvaltningen i Västerås.

– Vi anstränger oss verkligen för att säkertställa att det finns material och att information och kunskap når medarbetare, berättar han i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet