Hör rådmannen Per Grevesmühl och SVT:s reporter Susanna Ahnlund om domen. Foto: Melker Blomberg/SVT

Domen mot Västeråsnätverket: Flera frianden från grova brott – 22-åring döms till flerårigt fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 11 på onsdagen meddelade Västmanlands tingsrätt domen mot det så kallade Västeråsnätverket. De två män som beskrivs som nätverkets ledare döms båda till fängelse, men frikänns också från flera grova brott.

Tingsrätten dömer en 22-åring till tre år och två månaders fängelse för grov misshandel, olaga hot och försök till grovt vapenbrott. En 35-åring man döms till tio månaders fängelse för dopningsbrott och näringspenningtvätt, grovt brott.

Därmed frikänns de från flera åtalspunkter, bland annat grov utpressning mot två bröder och grovt vapenbrott.

Västeråsnätverket

Målet handlar om en stor härva som startade redan 2016, då flera män ska ha börjat tvätta pengar som bland annat kom från narkotikahandel i Västmanland.

Kammaråklagarna Jenny Alriksson och Fredrik Sandberg ville att 22-åringen skulle dömas till minst sex års fängelse och 35-åringen till tre års fängelse.

Förutom de två männen stod ytterligare 14 personer åtalade i målet som krävde 32 rättegångsdagar. Flera av dem frikänns från åtalspunkter.

Västeråsnätverket

16 personer åtalades

Tio personer döms för olika brott, sex frias helt

Sex personer tilldömds fängelsestraff: från 3 år och 2 månader ner till fyra månader

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västeråsnätverket

Mer i ämnet