Medåkers skolas framtid kan hamna i Arbogabornas händer – föräldrar kräver nu att det genomförs en folkomröstning. Foto: Privat/TT

Efter protesterna: Beslut om nedläggning av Medåkers skolan skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att lägga ner Medåkers skola har mött starka protester och har lett till krav på en folkomröstning i frågan. I väntan på att Arbogas kommunfullmäktige ska fatta beslut om en eventuell folkomröstning ska genomföras, skjuter kommunstyrelsen upp sitt beslut om skolans nedläggning.

Namninsamlingen för en folkomröstning lämnades in till Arboga kommun den 25 september.

– I väntan på kommunfullmäktiges beslut om en eventuell folkomröstning avvaktar kommunstyrelsen med att behandla ärendet om Medåkers skolas framtid, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Röhfors (M) i ett pressmeddelande.

Beslut troligen i november

Det var i september som barn- och utbildningsnämnden fattade beslut om att föreslå kommunfullmäktige en nedläggning av Medåkers skola. Bakgrunden till det beslutet är att nämnden behöver spara drygt åtta miljoner kronor enligt kommunbudgeten för 2020. En nedläggning av skolan i Medåker skulle innebära att man sparade 4 miljoner kronor. 

Det slutgiltiga beslutet om en eventuell nedläggning av skolan tas av kommunfullmäktige, men innan dess ska frågan behandlas i kommunstyrelsen och det är det beslutet som nu skjuts upp i väntan på beslut om en folkomröstning blir av eller inte.

Beslutet om en eventuell folkomröstning tas troligen på kommunfullmäktiges möte i november.

Så fungerar folkomröstningar i kommuner

Folkomröstningar i kommuner är alltid rådgivande. Det är kommunen som beslutar om en folkomröstning ska hållas i kommunen. Det finns en särskild lag som reglerar kommunala folkomröstningar.

En rådgivande folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade begär det, om inte två tredjedelar av närvarande ledamöter i fullmäktige motsätter sig det.

Källa: SKL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.