Medåkers skolas framtid kan hamna i Arbogabornas händer – föräldrar kräver nu att det genomförs en folkomröstning. Foto: Privat/TT

Medåkers skolas framtid kan hamna i Arbogabornas händer – föräldrar kräver folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Föräldraföreningen i Medåker kraftsamlar för att rädda sin lokala skola.

– Skulle vi fortsätta skulle vi få med oss hela Arboga, tror Jennifer Westermann som är föräldraföreningens ordförande.

Om de får stöd från Arbogaborna kan de riva upp beslutet om att lägga ned bygdens skola.

När föräldrarna i Medåker fick veta att barn och utbildningsnämnden beslutat att lägga ned bygdens enda skola började de kraftsamla.

– Ända sedan mars i år, då vi hörde att något var på gång, har vi bjudit in politikerna till möten och samtal där vi försökt förklara hur bra vi tycker att skolan är, säger Jennifer Westermann som är ordförande i föräldraföreningen i Medåker. 

Nytt krav kan ändra beslutet

De har protesterat på olika sätt och kommer att samlas utanför kommunhuset på onsdagsmorgonen för att lämna en namninsamling. De vill att Arbogaborna ska få folkomrösta i frågan och har samlat in underskrifter för att få igenom sitt förslag. De vill dock inte säga hur många som skrivit under än. 

– Listan har varit öppen under en vecka men jag tror att om vi skulle fortsätta skulle vi få med oss hela Arboga.  

Pappersbunten med namn ska lämnas över till Kommunstyrelsens ordförande Anders Röhfors (M).  

– Jag är själv Medåkersbo och hade jag bara tänkt med hjärtat kanske jag hade stått på andra sidan men nu måste jag handla utifrån min profession, säger Anders Röhfors (M).

I barn- och utbildningsförvaltningens underlag beskriver man hur Medåkers skola har brister i kvaliteten och bedrivs på ett ohållbart sätt.  

– Det är hög läraromsättning, en av tre lärare är behöriga och det finns brister i tryggheten men i grunden handlar det här om att vi måste bygga mer effektiva och rationella enheter i framtidens skola. I dag går det 44 elever på sex klasser. Vi kan inte ha sådana klasser i framtiden.  

Vad tror du om att ha en folkomröstning i frågan? 

– Om vi får förslag om det i fullmäktige så är det en självklarhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.