I dag meddelade hovrätten sin dom mot den så kallade gryningspyromanen. Foto: Robert Gustavsson SVT/ TT arkiv

Gryningspyromanen döms till fängelse – hovrätten sänker straffet

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade gryningspyromanen döms av Svea hovrätt till två år och tre månaders fängelse för bland annat försök till mordbrand efter att han försökt tända eld på socialkontoret i Köping i december 2017.

Svea hovrätt sänker därmed straffet för den 54-årige mannen. I Västmanlands tingsrätt dömdes han till fängelse i två år och åtta månader.

54-åringen har hela tiden nekat till brott, anser att utredningen är bristfällig och överklagade därför tingsrättens dom. Åklagaren överklagade också och ville se ett längre fängelsestraff.

Gryningspyromanen döms bland annat för försök till mordbrand, grovt barnpornografibrott och hot mot tjänsteman efter att han hotat en anställd på socialkontoret. Till skillnad från tingsrätten så anser hovrätten att hotet inte ska anses vara grovt.

Misstänks ligga bakom hundratals bränder

Den dömde mannen har kallats gryningspyromanen sedan tidigt 2000-tal, då han misstänktes för en rad anlagda bränder under morgontimmarna, framför allt i Skåne.

Han misstänks ligga bakom uppåt 200 bränder, men har tidigare bara blivit fälld för två av dem. 2011 dömdes han till åtta års fängelse för grov mordbrand mot ett flerfamiljshus i Ystad. I och med dagens dom så förverkade 54-åringen också sin villkorliga frigivning när det gäller just den mordbrandsdomen.

Västmanlands tingsrätt frikände 54-åringen för ytterligare en brand i Arboga 2017. Den delen i domen överklagades inte till hovrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gryningspyromanen

Mer i ämnet