”Vill inte riskera att folk omkring blir sjuka” – hör Annica Berggren berätta vad trafikskolan gör för att förhindra smittspridning. Foto: Daniel Brodén

Trafiklärare drabbas hårt av covid 19 – ny studie listar de mest utsatta yrkesgrupperna

Uppdaterad
Publicerad

Trafikskolan i Västerås, där Annica Berggren är utbildningsledare, har drabbats av covid-19 fyra gånger. Berggren förstår att hennes anställda är särskilt utsatta.

– Vi skyddar oss på alla sätt men problemet är luften i bilen. Man andas samma luft i över en timme, säger Annica Berggren.

Under tisdagens släpptes en studie av Centrum för arbets- och miljömedicin. Studien baseras på runt 3000 personer som vårdats på sjukhus för covid-19 någon gång under tidsperioden mars-november 2020.

Den visar att trafiklärare är den yrkesgrupp som löper störst risk att drabbas av svår covid-19. I toppen på listan finns också läkare, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, fritidsledare, pastorer och sjuksköterskor. Yrken som samtliga innebär ett nära arbete med människor.  Alla dessa yrkesgrupper löper omkring 2,0–2,1 gånger högre risk att drabbas än den yrkesarbetande befolkningen i allmänhet.

Coronaviruset i Västmanland

Så ser listan ut

Yrken som löper högst risk för svår covid-19, uttryckt i gånger högre risk än den yrkesarbetande befolkningen i allmänhet. Inom parentes hur många fall det rör sig om i respektive yrkeskategori.

• Trafiklärare och instruktörer: 2,72 (14)

• Tandläkare: 2,11 (10)

• Läkare: 2,09 (56)

• Naprapater, fysioterapeuter och arbetsterapeuter: 2,05 (16)

• Idrottsutövare och fritidsledare (med flera): 2,05 (27)

• Behandlingsassistenter och pastorer: 2,01 (19)

• Sjuksköterskor: 1,98 (92)

• Maskinoperatörer, kemiska- och farmaceutiska produkter: 1,89 (10)

• Poliser: 1,55 (12)

• Undersköterskor: 1,54 (175)

Så genomfördes studien

Forskare vid Camm har gått igenom uppgifter om de 2 984 personer, bosatta i Stockholms län, som har en giltig yrkeskod och som har vårdats på sjukhus för covid-19 någon gång under tidsperioden mars-november 2020.

Siffrorna har sedan jämförts med den förväntade sjukligheten beroende på patienternas kön, ålder, rökning och andra socioekonomiska faktorer.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet