När det nya akutsjukhuset ska byggas, ska frågan om ett patienthotell utvärderas. Foto: SVT

Regionen har inga planer på anhörigboende vid sjukhuset i Västerås – men öppnar för patienthotell

Publicerad

Under flera år har det pågått en diskussion om ett patienthotell i Västerås. Och inom kort ska frågan utvärderas ytterligare. Däremot har Region Västmanland inga planer på att ordna ett anhörigboende.

– I vår värld handlar det mer om ett patienthotell än ett anhörigboende, säger Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhusdirektör.

Som det ser ut i dag är vissa av avdelningarna på sjukhusen i Västmanland anpassade för att en anhörig ska kunna övernatta. Däremot finns det inte plats för flera anhöriga. 

– Vi ser inget behov av ett anhörigboende. Avstånden i länet är inte så stora. Vi ser dock över frågan med ett patienthotell i samband med att det nya akutsjukhuset ska byggas, säger Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhusdirektör på Västmanlands sjukhus. 

Vidare menar Sjöqvist att deras fokus ligger på patienten samt att bygga kostnadseffektiva lokaler. Ett anhörigboende håller dock på att byggas i Västerås, men av en ideell förening. 

– Jag tycker inte det ska krävas ideella organisationer för att bygga anhörigboenden. Det ska vi klara själva, men i det här läget är det bra att det finns, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.