Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med det mobila familjeläkarteamet under ett kvällspass mitt under coronapandemin. SVT tog rygg på undersköterskan Pelle Eriksson och specialistläkaren Jan Gräsberg. Foto: Susanna Ahnlund SVT

Här är teamet som åker ut till äldre: ”Är extra sårbara”

Uppdaterad
Publicerad

När undersköterskan Pelle Eriksson och specialistläkaren Jan Gräsberg börjar sina pass på avdelning 29 på sjukhuset i Västerås har de ingen aning om vad som väntar. SVT Nyheter Västmanland fick följa med dem ut i länet under ett hektiskt kvällspass.

Första uppdraget kommer. Och det förvånar dem inte att det är en äldre person med feber och luftvägssymptom som behöver deras hjälp.

– Vi har arbetat med målgruppen äldre och svårt sjuka i tio år. Och eftersom den gruppen är extra sårbar för covid-19, så märker vi en förändring. Fler behöver bedömningar, fler dödsfall. Ja, vi har haft en mycket högre belastning, säger Jan Gräsberg.

Deras uppdrag är brett. Förutom att besöka äldre och svårt sjuka finns teamet också tillgängliga för olika typer av kommunala boenden samt som stöd för sjuksköterskor som arbetar i länet under jourtid. Det kan vara äldreboenden, men också fängelser och LSS-boenden.

Extra personal under coronapandemin

Den här kvällen kallas de till covid-19-patienter, en misshandlad person, diabetes-patienter och flera äldre som av olika anledningar plötsligt hamnat i ett försämrat tillstånd.

– Att kunna erbjuda läkarbedömningar i hemmet eller på särskilt boende tror jag är en kvalitetssäkring både vad gäller tillgänglighet och patientsäkerhet i dessa tider, säger Jan Gräsberg.

Det mobila läkarteamet i Västmanland har fått dubblera sin styrka under coronapandemin.

– Vi följer händelseutvecklingen hela tiden och så länge vi behövs så fortsätter vi med förstärkningen, säger Maria Frisk Tiston som är verksamhetschef för jourmottagningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet