Karin Thornberg, redaktionschef och ansvarig utgivare, SVT Nyheter Västmanland. Foto: SVT

Kan vi hitta langare så här lätt kan din 16-åring också det

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Genom att utge oss för att vara en 16-åring som vill festa fick vi kunskap om lustgasens koppling till langning av tyngre droger. Det är en på många sätt kontroversiell metod att utge sig för att vara någon annan och jobba med dold kamera, men här var det enda sättet.

Karin Thornberg

Redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Nyheter Västmanland

Vi publicerar nu en av våra största satsningar journalistiskt.

Under en falsk nätidentitet har vi tagit kontakt med 126 lustgaskonton i sociala medier, från Malmö i söder till Hudiksvall i norr. Vi fick svar från 24 konton, som alla kunde leverera till Västerås.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

Våra reportrar skapade ett fejkkonto, där de utgav sig för att vara en 16-årig tjej på jakt efter något att festa på.

Att utge sig för att vara någon annan än den man är, ofta benämnt som att wallraffa, är en metod som ska användas med försiktighet, då man kan hamna i många etiska dilemman. När man rör sig i de här miljöerna, där många gjort sig skyldiga till grova brott, utsätter man sig naturligtvis också för en viss fara.

Men för att komma i kontakt med de här kontona – och de är många – som säljer såväl lustgas som alkohol och illegala droger till väldigt unga människor, kunde vi inte presentera oss som journalister.

Vi gjorde försök att få dem att prata med oss, men ingen av dem vi frågade ville ställa upp och bli intervjuade.

När vi däremot kontaktade dem och började följa dem i sociala medier kunde vi få konkreta bevis på hur de jobbar. Hur de i sina konton säljer lustgas, men också olika typer av illegala droger och sprängmedel, och dessutom är beredda att leverera ganska långväga ifrån. Vissa ville ge oss varor i utbyte mot sexuella tjänster eller nakenbilder.

Vi ville också se det med egna ögon, så vi bestämde att vi skulle ta steget fullt ut och genomföra ett köp av lustgas, som är en laglig drog. Köpet filmade vi med dold kamera, som också det är en journalistisk metod som endast ska användas i undantagsfall, när inte informationen kan tas fram på annat sätt. I vanliga fall upplyser vi de personer vi filmar om vilka vi är och varför vi filmar.

Vi kunde boka två leveranser som kördes ut till oss inom en timme. Samma försäljare som levererade lustgas uppgav att de kunde förse oss med en rad illegala droger också. Som en av de poliser vi intervjuade sa: Vi ser att det finns en röd tråd mellan försäljningen av lustgas och illegala droger.

Det var oerhört lätt för oss att köpa lustgas. Det skulle vara lika lätt för oss att köpa hasch, amfetamin och ecstasy. Och är det så här lätt för oss, är det lika lätt för din 16-åring.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

Mer i ämnet