Foto: Karl David Englund/SVT

Krönika: Jag ska gå på mammografin – hur gör du?

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

”Känn på det! Det är okej.”, säger hon till mig. Och trots att hon framstår som allt annat än skör tvekar jag. Jag blir rädd att göra henne illa. Men jag känner, protesen känns kompakt. Och jag tittar ner i hennes bh, ärret går tvärs över det som tidigare varit hennes bröst.

Jenny Berggren

Reporter

Linda Bjernedal är 40 år och har precis överlevt cancer för andra gången. Den första stal hennes livmoder, den andra hennes vänstra bröst.

Samtidigt är den kvinnliga styrka och målmedvetenhet hon utstrålar omöjlig att undgå. Hon är ödmjuk, säger hon, inför det faktum att hon sitter här.

Jag är också ödmjuk, inför att hon sitter mitt emot mig (på lagom coronaavstånd) i parets radhus i Västerås, och så öppet och brutalt ärligt berättar sin historia för min kamera. Delar med sig av privata och intima bilder och situationer. Hon lindar inte in. Det är så jag fungerar, säger hon.

”Cancer i ditt bröst”

För ett år sedan kände hon en knöl på vänster brösts ovansida. Hon, som på grund av ålder ännu inte börjat kallas till mammografin, ringde dit och fick en tid. Läkaren hittade tre tumörer till.

Ett år av sjukhusbesök, cellgifter och operation senare är nu Linda cancerfri. Igen.

Hon vill att andra kvinnor som får samma fruktansvärda besked som hon fick – ”Vi har hittat cancer i ditt bröst” – ska få veta mer om vad de står inför. Vad som är vad. Även om alla cancerresor är olika, säger hon.

Uppmanar: Prioritera mammografin

Men framförallt vill hon vara med och påverka så alla kvinnor – ja alla – som får en kallelse till mammografin ska prioritera att gå dit. Där upptäcks hälften av all bröstcancer. Även tumörer så små att de inte känns, enligt Cancerfonden.

Under 2020 räknar bröstenheten på Västmanlands sjukhus med att antalet bröstcreeningar kommer att vara cirka 50 procent av ett normalår. På grund av pandemin men också för att kvinnor som kallas inte kommer.

Linda Bjernedal och jag är lika gamla. Om en vecka ska jag få gå på min första mammografikallelse. Jag ser fram emot det, tacksam.

Kläm och känn en gång i månaden – så undersöker du dina egna bröst

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.