• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Läs mer

Landshövdingen efter SVT:s granskning: ”Kommer lyfta frågan till regeringen”

Publicerad

Efter SVT:s granskning av bredbandssituationen i landet meddelar nu landshövdningen i länet att hon kommer lyfta frågan till regeringen.
– Har man lovat leverans måste man hålla det, säger Minoo Akhtarzand.

SVT Nyheter Västmanlands granskning av bredbandsutbyggnaden har väckt reaktioner i hela landet. Många har hört av sig och berättat att de har väntat på fiber i flera år – utan att få några besked.

– Det handlar om säkerheten för människor som bor och verkar på landsbygden. Vi har många äldre som behöver tillgång till vård och tjänster i framtiden. Men vi har också många företagare som bor och verkar på landsbygden. Och de behövs för att skapa bra samhällen menar Minoo Akhtarzand, landshövding i Västmanland.

–Har man lovat leverans måste man hålla det oavsett vilken bransch det handlar om, säger landshövdingen och lovar lyfta frågan till regeringen.

–Jag kommer att lyfta frågan till regeringen och ansvarig minister. Sedan får vi se hur vi ska agera i länet. Vi har en bra tradition av samverkan mellan olika aktörer i länet och om det behövs så får vi kraftsamla för att se om vi kan trycka på eller om vi behöver hitta andra lösningar, säger hon.

Löften till länsstyrelsen har inte infriats

Enligt länsstyrelsen har man varit i kontakt med IP Only när det gäller de tre projekt de beviljats pengar för i länet och det handlar om två projekt i Skinnskatteberg, bland annat Baggbron, och ett i Köping. Totalt rör det sig om 30 miljoner kronor.

Länsstyrelsen har haft kontakt med företaget ett antal gånger för att de ska skicka in dokumentation för att få ut pengarna de beviljats men hittills har ingen dokumentation inkommit.

I första skedet fick länsstyrelsen information om att man var försenad, andra gången erbjöd länsstyrelsen hjälp att skriva ihop dokumentationen men det avböjde IP Only och i tredje skedet sa företaget att man skulle prioritera större projekt före.

Sista gången länsstyrelsen hade kontakt med företaget i år meddelande man att man hade problem med underentreprenörer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar fiberutbyggnaden

Mer i ämnet