Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Thalberg, presstalesperson hos polisen, listar faktorerna som göra apoteksrånen svårutredda. Foto: Susanna Ahnlund SVT

Lista: Därför är apoteksrånarna fortfarande på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Efter fem rån och ett rånförsök mot olika apotek i Västerås, Skultuna och Surahammar sitter endast en person häktad misstänkt för ett rånförsök. Personen är inte misstänkt för de tidigare rånen och flera faktorer i utredningarna gör att gärningsmännen ännu inte kunnat spåras. 

När polisen utreder brott är flyktfordon, övervakningsfilmer och fysiska spår viktiga faktorer som brukar föra utredningarna framåt. När det gäller den senaste tidens apoteksrån i Västmanland saknas flera av dessa uppgifter.

Drivna rånare

– Just nu har vi en konstellation, ett par eller flera personer, som begår de här rånen och då sker de mycket oftare. De är motiverade gärningspersoner som är beredda att göra de här tillslagen flera gånger, säger Johan Thalberg som är presstalesperson på polisen.

Rånvåg mot apotek i Västmanland

Polisen har dock funnit spår efter några av rånen. Spår som skickats till Nationellt forensiskt centrum (NFC) och kan bli avgörande för om brotten klaras upp.

– Det är polisens största förhoppning nu, att dessa leder oss vidare i utredningarna mot de här personerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rånvåg mot apotek i Västmanland

Mer i ämnet