Knarkvågen kostar kommunen miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Ny typ av hjälp ska erbjudas i Västerås.

Under de senaste åren har allt fler unga vuxna sökt hjälp för sitt missbruk hos myndigheter och öppenvård, speciellt de som tagit den så kallade syntetdrogen MDPV, i Västerås. Under 2012 ökade biståndsdömnda insatser med 33 procent och och insatserna för öppenvården med 26 procent. En förklaring till de ökade kostnaderna som Västerås kommun har fått är att LVM-vården har ökat vilket innebär att personen är på avgiftning i sluten vård.

Samtidigt visar en rapport från Centrum för klinisk forskning i Västerås i samarbete med beroendecentret Maria Ungdom i Stockholm, att missbruksvården för unga inte fungerar ute i landet utan de flesta med ett missbruk blir inte friska även fast de behandlats. Lösningen enligt rapporten är att samhället ingriper tidigare och inte i sena tonåren. Och Västerås kommun har en satsning för detta. 

MDPV

– Det är en Ungdomsjour som startar vid årsskiftet. Då man, till exempel polisen, för första gången ser att någon tagit ett preparat så ska personen erbjudas vård inom 24 timmar. Det är visserligen frivilligt men det är i preventivt syfte för att få så få som möjligt som hamnar i missbruk, säger Staffan Jansson (S), kommunalråd Västerås.

Missbruksvården kostar uppskattningsvis i dagsläget cirka 20 miljoner per år för Västerås kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MDPV

Mer i ämnet