• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: svt

Västmanland centrum för ny drog

Uppdaterad
Publicerad

Handeln med drogen MDPV har exploderat i Västerås, drogens centrum i landet. Polisen säger att det bara är en tidsfråga innan något allvarligt våldsbrott inträffar.

De senaste månaderna har akuten i Västerås i genomsnitt fått in ett fall av patienter som varit påverkade av MDPV om dagen. Förra helgen fyllde personer som tagit den nya drogen hälften av alla platser på medicinakuten. Det ledde till att sjukhuset satte in fler vakter.

– Vissa personer har varit så svåra att behandla, i sina psykotiska tillstånd, att man har varit tvungen att söva ned dem och lägga in dem på intensivvårdsavdelningen, säger narkotikapolis Per-Erik Lundberg.

MDPV

Lagändring bakom ökning

Att Västerås har blivit centrum för handeln med den syntetiska drogen MDPV, Monkey Dust eller ”apdamm” som den också kallas, beror enligt polisen på att några stora langare råkar bo just här, men det som lett till en dramatisk ökning är enligt Per-Erik Lundberg, förändringen av en dom från i höstas mot ett par av traktens langare.

– Högsta domstolen bestämde att man skulle göra en annan farlighetsbedömning av MDPV, tidigare var det jämfört med ecstasy, nu ska det jämföras med amfetamin, vilket har underlättat både för de som vill langa och de som vill testa, säger Per-Erik Lundberg.

Högsta domstolen sänkte fängelsestraffen från sju respektive åtta år till ett respektive ett och ett halvt år.

Sprider sig snabbt

I Västmanlands län har polisen de senaste månaderna gjort 86 beslag av MDPV, att jämföra med några få i andra län, bortsett från Östergötland, där drogen också börjat sprida sig.

– Nu har vi en epidemi och jag tycker personligen att man omedelbart måste se över farlighetsgraden utifrån den kunskap vi har, säger Per-Erik Lundberg.

I USA har den senaste tiden flera fall av makabra våldshandlingar uppmärksammats och satts i samband med syntetiska droger som går under samlingsnamnet ”badsalt”.

–  MDPV och ”badsalt” ska vara samma typ av drog – hittills har vi inte haft några allvarliga våldsbrott, men det är bara en tidsfråga, säger Per-Erik Lundberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MDPV

Mer i ämnet