Hyresgäster i lägenheterna på Skallberget får en ny bovärd i form av D.Carnegie. Foto: Melker Blomberg/SVT

Mimer och D.Carnegie: Hyrorna kommer inte höjas

Publicerad

Fastighetsbolagen Mimer och D.Carnegie försäkrar boende på Skallberget och Bäckby att man inte kommer höja hyrorna utan all renovation som kan göras på lägenheterna är helt frivilliga.

Många boende är oroliga över att hyrorna på de lägenheter som det kommunala fastighetsbolaget Mimer säljer till D.Carnegie kan höjas. Men båda företagen försäkrar de boende att så inte är fallet.

– Vi har försökt nå ut med information så snabbt som möjligt. Hyresgäster har blivit uppskrämda om hyreshöjningar men så är inte fallet. Vi kommer inte höja hyrorna för de som redan bor där och all renovering som kan göras är helt frivillig, säger Mikael Källqvist, vd på Bostad AB Mimer.

D.Carnegie delar inte hyresgästföreningens bild

Hyresgästföreningen riktade skarp kritik mot företaget D.Carnegie och menade bland annat att företaget har en affärsmodell som går ut på att renovera alla tomställda lägenheter efter ett särskilt koncept och kräva höga hyror. Men den här synen delas inte alls av D.Carnegie.

– Det är trist att de tycker så men vi har en helt annan bild hos oss. Vår affärsidé är långsiktighet och vi investerar stora summor i de områden vi jobbar i. Men det ska sägas till hyresgästerna i Västerås att de ska få fortsätta bo precis som de gjort. Ingen renovation görs via tvång och ingen hyra kommer höjas om inget görs, säger Svein Erik Lilleland, tf VD på D. Carnegie & Co AB.

Kan renovera tomma lägenheter

D.Carnegie är öppna med att lägenheter som boende flyttar ifrån kan renoveras så de håller modern standard. Då kan även hyrorna höjas. D.Carnegie ser dock inget problem i att hyrorna på vissa lägenheter då kan bli högre utan menar att de som flyttar in efterfrågar renoveringarna.

– Vi gör så i de områdena som vi är aktiva i idag. När en hyresgäst flyttar ut så renoverar vi den lägenheten till den standard som gäller 2017 och sen lägger vi ut den till nya hyresgäster. Vi har upplevt många vill ha lägenheterna och att det är en stor kö. Dessutom är de som flyttar in nöjda med renovationerna, säger Lilleland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer