Foto: Ludwig Vesterström/SVT

Fler byggen vid Mälarens stränder – risk för att naturliga miljöer försvinner

Publicerad

Vid bryggor och badplatser risker djur- och växtliv att minska på grund av att den naturliga miljön försvinner.

– Som fågel vill du inte ha ett bo där det springer runt en massa folk, säger Ingrid Hägermark, förbundschef Mälarens vattenvårdsförbund.

– Strandkanten är där det finns mest djur och växter, det är där den största biologiska mångfalden finns, säger Ingrid Hägermark.

Intresset för fritidsbåtar är större än någonsin och med sol och värmer kommer även badsäsongen igång. Bryggor ska fixas och badplatser ska rensas upp från vass och ogräs. Båtlivet påverkar djurlivet och miljön, precis som det vi gör när vi ändrar miljön vid strandkanten.

– Många fiskar behöver en bra botten för lekplatser, vattenväxter kan inte växa hur djupt som helst, och många landdjur dricker vatten vid strandkanten. Så den zonen är viktig. Stör man den platsen så får man ingen reproduktion, säger Ingrid Hägermark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.